Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         407 (pripremno stanje), jučer 330,

Bosanski Šamac…………………………          240 (normalno stanje), jučer 174,

Orašje…………………………………….           431 (normalno stanje), jučer 378.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,07 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 47 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,70  m3/s.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 19:10 sati u Mostarskoj ulici, gdje je gorio osobni automobil.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju podrumske prostorije i jednu na gašenju kotlovnice u privatnoj kući.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine  Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kalibunar, gdje je gorjelo krovište uz dimnjak na privatnom objektu. Požar je lokaliziran bez veće materijalne štete.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jednica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Orašac, gdje je gorio pomoćni objekat a koji se proširio na putničko motorno vozilo koje je bilo parkirano pored pomoćnog objekta. Požar ugašen, a na pomoćnom objektu i vozilu pričinjena je materijalna šteta.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije tehničke intervencije i to:

– u naselju Pritoka vatrogasna jedinica izvršila sapiranje ceste poslije saobraćajnog udesa,

– u ulici Ale Galića izvršila vraćanje cigli i kaplama na krov sa kojeg su prijetile da padnu i tako ugroze prolaznike.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je tehničku intervenciju na sapiranju ceste nakon saobraćajne nesreće.

Zapadno-hercegovaćki kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju od 14:40 do 15:45 sati u mjestu Studenci, gdje su vršili izvlačenje vozila i sapiranje prometnice nakon prometne nezgode.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

– od 08:45 do 09:10 sati, izlazak na teren zbog uočenog crnog dima kod zračne luke Mostar,

– od 11:30 do 12:00 sati, uklanjanje oborenog stabla sa automobila na Bijelom Brijegu,

– od 13:00 do 13:30 sati, otvaranje vrata na kući u ul. kraljice Katarine.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je tehničku intervenciju u ul. Sv. Ana  (na zgradi skupštine posavskog kantona.) općina Domaljevac – Šamac, gdje je vršila popravku vertikalnog oluka koji se zbog obilnih padavina odvojio.

 

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Pale FBiH i Bosansko Grahovo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 1 eksplozivno sredstvo i streljivo 105 kom.

                                                                          

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR