Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         330 (pripremno stanje), jučer 350,

Bosanski Šamac…………………………          174 (normalno stanje), jučer 174,

Orašje…………………………………….           378 (normalno stanje), jučer 403.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 196,60 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 18cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,70  m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče na mostu za Karanovac jutros u 07:00 sati iznosi 111 cm; (HA 196.60, ispust 4.70).

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona  je normalan.

 POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Glavica, gdje je gorio pomoćni objekat-sušana.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:25 do 13:40 sati, u ulici Prkanj, gdje je gorio dimnjak u zgradi.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su četiri intervencije. Dvije intervencije se odnose na manje požare u stambenim objektima, jedan požar na motornom vozilu, te jedna tehnička intervencija (asistencija Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo).

 Općina Novo Sarajevo.  Dana, 21.11.2023. godine, u 18:41 sati, u ul. Muhameda ef. Pandže, kod skretanja za Srednju školu za saobraćaj i komunikacije u naselju Velešići, došlo do propadanje asfalta na saobraćajnici u dužini od minimalno dva metra. Na navedenu lokaciju odmah su izašli pripadnici Službe za zaštitu i spašavanje od požara i vatrogastva, koji su izvršili označavanje navedenog djela saobraćajnice sa trakama upozorenja.  Općinski operativni centar civilne zaštite je osvemu navedenom obavijestio dežurnog dispečera KJKP  Vodovod i kanalizacija, te zatražio od istog da KJKP  Vodovod i kanalizacija pošalje svoju ekipu na teren  kako bi se preduzele neophodne mjere i aktivnosti na spriejčavanju daljnjeg propadanja asvalta i širenja dimenzije rupe. Dežurni dispečer KJKP  Vodovod i kanalizacija je zaprimio informaciju i rekao da će poslati ekipu na navednu lokaciju čim se stvore neophodi uslovi (kada se dežurna operativne ekipa vrati sa druge intervencije koja je u toku).

 Zapadno-hercegovaćki kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u gradskoj zoni, gdje je gorio stambeni objekat. Požar su ugasila dva vatgrogasca sa jednim vatrogasnim voziolom, na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Kiseljak. Profesionalna vatrogasna jedinica Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Kralja Tomislava 5, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

 Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Hadžići, Kreševo, Kladanj i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih padavina 15-30 l/m2 i u regijama Foče i Trebinja jakih udara vjetra 40-70 km/h.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -4; Sarajevo 0; Bugojno, Ivan Sedlo 1; Zenica 2; Livno 4; Drvar 5; Bihać, Gradačac, Sanski Most, Tuzla 7; Široki Brijeg 8; Stolac 9; Mostar 10; Neum 11; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 936 hPa, za 9 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

                                                                       

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR