Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         491 (pripremno stanje), jučer 407,

Bosanski Šamac…………………………          336 (normalno stanje), jučer 240,

Orašje…………………………………….           538 (normalno stanje), jučer 431.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,40 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 33 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,70  m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 09:40 do 11:00 sati u mjestu Jezernice, gdje je gorjela krovna konstrukcija.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg imalo je intervenciju na gašenju požara od 08:50 do 09:25 sati, u mjestu Trn, gdje je gorjelo teretno vozilo.  Požar su gasila tri vatrogasca s vatrogasnim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 20:36 do 21:07 sati u ulici 22. Maj, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Miljanovci, gdje su gorjele električne instalacije u porodičnoj kući.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Malo Čajno, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu – kući. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenih automobila, dvije na gašenju otpada na otvorenom prostoru, jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 18:00 do 18:20 sati tehničku intervenciju na obilasku gradske deponije smeća u Adi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija u Ul.Kanal.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je jednu tehničku intervenciju i jednu na obezbjeđenju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine  Travnik imala je tehničku intervenciju na lokalitetu Štreka -Travnik, gdje su uklonili oboreno stablo sa lokalnog puta.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se i dalje preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR