Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencija na gašenju požara, i to: zapaljenog kabastog otpada i zapljene trave.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:20 do 09:10 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Fortici,

– od 13:25 do 14:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Raštanima,

– od 13:30 do 14:05 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Potocima,

– od 19:31 do 20:35 sati, gorio automobil u Zaliku, kod benzinske crpke „INA“.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:00 do 15:00 sati, gorio manji dio šume i nisko rastinje na Domanovićima,

– od 15:35 do 16:30 sati, gorio biljni otpad na Tresani.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 03:27 do 05:40 sati u hotelu „Zenit“, gdje je gorjela prodavnica  .

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 18:00 sati u Hamzićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je u 00:25 sati intervenciju na gašenju požara u naselju Odžak- Bakovići, MZ Banovići Selo, gdje je gorjela vikend kuća i šest sijena. Požar je lokaliziran i ugašen. Požar su gasila tri vatrogasca s  vatrogasnim vozilom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 13:15 sati, na lokalitetu Dužice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko jedan dulum površine.  Požar su gasila dva vatrogasca sa  vatrogasnim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije  intervencija na gašenju požara, i to:

– u 11:40 do 11:35  od mještana stigla dojava o požaru  na Humcu. Na intervenciju izašao jedan vatrogasac sa specijalnim vozilom i ustanovio da se radi o kontroliranom paljenju korova. Osiguranje požarišta trajalo do 12:15 sati,

– u 13:00 sati, preko kamere Operativnog centra uočen požar na lokalitetu Humac-Brod. Na intervenciju izašla dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen u 13:50 sati, a opožareno je oko dva duluma trave i niskog rastinja.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na izvlačenju stradale osobe ispod poljoprivredne mašine-traktora u naselju Bogdanovići.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju na otvaranju zaključanog stana.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je tehničku intervenciju na otvaranju zaključanog stana.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 17:45 do 18:25 sati tehničku intervenciju na izvlačenju osobe iz automobila nakon prometne nesreće na Vardi.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 14:15 do14:40 sati, uklanjanje stabla sa prometnice u Gabela Polju,

– od 20:20 do 20:35 sati, obilazak odlagališta u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 21:00 do 22:00 sati tehničku intervenciju na prijevozu vode za restoran Bagrem.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je tehničku intervenciju na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. DVD „Gorica“ imalo je je tehničku intervenciju od 14:00 do 14:40 sati, na GP Gorica, gdje su vršili ispiranje prometnice. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica Ljubuški imala je tehničku intervenciju 21:05 do 21:35 sati, kod Hotela „Bigeste“ u Ljubuškom, gdje su vršili ispiranje prometnice. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

AKTIVNOSTI NA PRUŽANJU MEĐUNARODNE POMOĆI REPUBLICI SLOVENIJI

 

Operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH sa ljudstvom i teškim mašinama  nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama i ljudstvom nastavili su obavljati zadatke na uređenju korita rijeke Savije, mini brane te utovaru i odvozu nanesenog materijala, saniranju i nasipanju presjecne putne komunikacije. U kordinaciji sa RDC-om dvije mašine su angažovane  na lokaciji Rijecica. Operativni timovi imali su posjetu od strane ambasadora BiH u Sloveniji, gdje su ga izvjestili o radu u proteklom periodu te obišli lokacije rada.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih dnevnih termperatura. Maksimalne temperature zraka između 33 i 40 °C, lokalno u sjevernim područjima Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 °C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR