Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije veće intervencije u ulicama Zlatnih ljiljana (Hadžići) i Franca Lehara (Centar) i dvije manje intervencije (gašenje zapaljenih paleta na otvorenom prostoru i jedno obezbjeđenje).

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 15:00 sati, u Tepčićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju od 00:50 do 08:13 sati, na lokalitetu Vitovlje, gdje je gorjela štala sa balama sjena usljed udara groma. Štala je potpuno izgorjela. Požar je ugašen.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara ul. Rudarska 58, gdje je gorio elektro sistem za lift.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara 15:00 do 17:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 20 000 m 2. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s vozilom i šest članova DVD-a Jare.

VELIKO NEVRIJEME I KIŠNE PADAVINE  

 Bosansko-podrinjski kanton

Općine Pale FBiH. Na području općine Pale FBiH, na snazi je stanje prirodne nesreće za naselja Donji i Gornji Brdarići. Civilna zaštita Općine Pale FBiH i JKP Prača su stalno na terenu i rade na ublažavanju i otklanjanju posljedica jakog nevremena koje je zadesilo ovo područje 18. i 19.08.2023. godine.

 OSTALO

 Aktivnosti na pružanju međunarodne pomoći Republici Sloveniji

Operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH sa ljudstvom i teškim mašinama  nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama i ljudstvom nastavili su obavljati zadatke na uređenju korita rijeke Savije, utovaru i odvozu nanesenog materijala. Dio operativnog tima u mjestu Gornji Grad angažovan je na sanaciji kao i čišćenju mulja i blata iz dvorišta kuća. U kordinaciji sa RDC-om jedna mašina angažovana je  na lokaciju Rijecica, na produbljivanju i sanaciji odvodnih kanala i utovara kabastog otpada . Aktivnosti na pružanju pomoći stanovništvu Slovenije će se nastaviti i narednog dana, zdravlje svih učesnika koji su angažovani na ovom zadatku  je dobro.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Dana 20.08.2023. godine, u 15:55 sati, iz OC CZ Konjic stigla je obavijest o nesreći u kanjonu rijeke Rakitnice, gdje su stradale dvije osobe, strani državljani. U  intervenciji  je učestvovao GSS Konjic, a zbog nepristupačnosti terena zatražen je helikopter. Dvoje planinara je uspješno evakuirano helikopterom EUFOR-a oko 18:00 sati. Muškarac je prošao bez ozljeda, dok je žena prevezena u bolnicu Koševo u Sarajevu. Za sada stepen ozljeda nije poznat.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih termperatura koje će se kretati i do 39 oC.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR