Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………  564 ( pripremno stanje),  jučer 576,

Bosanski Šamac…………………………   441  ( normalno stanje),  jučer 434,

Orašje…………………………………….    659  ( pripremno stanje), jučer 658.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,17  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 16 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,59 m3/s.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Hasan paše Predojevića (most Bakšaiš), gdje je gorjelo putničko motorno vozilo marke „Yugo“. Uzrok požara je neispravna elektroinstalacija. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u ulici I. Sarajlića C8, lamela 1, gdje je gorio stan u stambenoj zgradi i na području MZ Kiseljak, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se korisnicima i dalje preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

BIHAMK

Povodom vjerskog praznika Ramazanskog Bajrama večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR