Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

 

Bosanski Brod……………………………    576(pripremno stanje)

Bosanski Šamac…………………………       434 (normalno stanje)

Orašje…………………………………….      658 (pripremno stanje)

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Rijeka Spreča izlila se i u priobalnom pojasu i poplavila 5ha poljoprivrednog zemljišta u Donjoj Lohinj (ispod škole).

Vodostaj rijeke Spreče na mostu za Karanovac jutros u 07:00 sati iznosi 259cm (300 cm kritična tačka kad se preduzimaju redovne odbrane od poplava)

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Zabilje, gdje su gorjele  instalacije centralnog grijanja u obiteljskoj kući. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su tri manje požarne intervencije, i to: gašenje zapaljenog automobila, gašenje manjeg požara u trafostanici i gašenje zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– Od 11:25 do 11:55 sati u ulici Mile Budaka, gdje je gorjelo putničko vozilo,

– Od 23:45 do 01:05 sati u Rodoču, gdje je gorio otpad.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:40 do 22:00 sati, u selu Matkovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara  od 19:10 do 20:05 sati u naselju Pobarnik, gdje su gorjele podrumske prostorije stambenog objekta.

 

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

 

Na području USK-a u protekla 24 sata desilo se sedam saobraćajnih nezgoda. Jedno lice je smrtno stradalo, dva lica zadobila su lakše tjelesne povrede, te je pričinjena materijalna šteta.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 20.04.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka za dan 20.04.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru  27, a na Ivan Sedlu  28, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se korisnicima i dalje preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području Općina Livno i GIražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za UES uklonili su 5 komada NUS-a.

 

                                                    

 

                                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR