Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati,

 

Bosanski Brod……………………………    558 (pripremno stanje),

Bosanski Šamac…………………………     424 (normalno stanje),

Orašje…………………………………….      621 (pripremno stanje).

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Rijeka Spreča se izlila u priobalnom pojasu i poplavila 2 ha poljoprivrednog zemljišta u Donjoj Lohinj (ispred škole).

Vodostaj rijeke Spreče na mostu za Karanovac jutros u 07:00 sati, iznosio je 259 cm (300 cm kritična tačka kad se preduzimaju redovne odbrane od poplava).

 

POŽARI 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 19:30 do 21:30 sati, u mjestu D. Studenci, gdje je gorio drvni otpad. Intervenisala su tri vatrogasca s vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 22:55 do 04:40 sati, na krovištu hotela Sunce, u mjestu Babanovac. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet intervencija, od čega jedno obezbjeđenje sportskog događaja. Dvije požarne intervencije se odnose na gašenje zapaljenih automobila, jedna na gašenje zapaljenog električnog kabla na krovu objekta i jedna na gašenje zapaljenog napuštenog objekta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u ulici ZAVNOBIH-a.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenoj zgradai, u ul. Donje Rosulje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:51 do 22:33 sati, na Gostovištu, gdje je gorio kontejner.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 19.04.2023 godine, se ne može ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija. Na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac odgovarao je kvalitetu čistog zraka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je u Mostaru 30, a na Ivan Sedlu 26, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se korisnicima i dalje preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

 

 

 

 

                                                    

 

                                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR