Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,15  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,58 m3/s.

 

POŽARI  

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa.Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju od 15:15 do 16:00 sati u mjestu Halkići, gdje je gorio napušteni objekat-pilana.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:00 do 10:45 sati na Raškoj Gori, gdje je gorio otpad,

– od 19:25 do 19:55 sati na Tekiji, gdje je gorio otpadni papir.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog  otpada u kontejneru, jednu na gašenju krova kuće i jednu na gašenju niskog rastinja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio otpadni materijal pored kontejnera.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara na području Zbilja, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava.

 

TEHNIČKE INTERVENCIJE

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 10:25 do 10:55 sati na Gorici, gdje ve vršila otvaranje vrata na obiteljskoj kući. U kući pronađeno beživotno tijelo muške osobe.

 

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona u izvještajnom periodu desile su se četri prometne nesreće. Pri tome jedna osoba je smrtno stradala. Jedna osoba zadobila je lakše tjelesne ozljede, te je pričinjena materijalna šteta.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 28, a na Ivan Sedlu 33, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI  VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se korisnicima i dalje preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 22.04.2023.god. u vremenu od 19.49h-20.02h povremeno je dolazilo do ispadanja iz napona  35 kV dalekovoda Buško blato. Opskrba vodom je tekla bez poteškoća.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR