Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.03.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 21:48 do 22:55 sati, u mjestu Jablan-Mujagići, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Bokavići, gdje je gorio stub elekto mreže.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara manjeg stambenog objekta-kuća starije gradnje.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 08:57 do 10:20 sati na lokalitetu Gornja Brda, MZ Vitkovići, gdje je gorjela suha trava, šiblje i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 18:00 sati požar u Tribistovu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca vatrogasne postrojbe Posušje i jedan član DVD Rakitno s jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara  od 08:20 do 10:00 sati u Novoj Biloj, gdje je gorjela krovna konstrukcija na objektu „Sučić“. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je dvije intervencije na gašenju požara gradske deponije smeća u reonu naselja Kruščica, od 08:30 do 11:00 sati i od 14:10 do 15:45 sati. Požar je lokalizovan.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je devet manjih intervencija na gašenju požara, i to: pet na gašenju niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju zapaljenog autobusa.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je od 08:35 do 11:30 sati intervenciju na kontroliranom paljenju vatre na Humcu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intevenciju od 18:10 do 18:50 sati, u Evangelističkoj crkvi na saniranju posljedica nakon što je pukla cijev za vodu.

 

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona Kvalitet zraka za dan 21.03.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Bukinje, Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka za dan 21.03.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 21.03.2023 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 58 – umjereno zagađen, a na Ivan Sedlu 25, što je pokazatelj dobre kvalitete zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Novi Grad-Sarajevo, Banovići i gradova Mostar i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su četiri eksplozivna sredstva i jedan komad streljiva.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR