Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.03.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………  401 ( pripremno stanje),  jučer 436,

Bosanski Šamac…………………………   278  ( normalno stanje),  jučer 319,

Orašje…………………………………….    518  ( pripremno stanje), jučer 558.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,23  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 1 cm.  Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 17:10 do 19:30 sati, u mjestu Vrhpolje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:55 do 13:15 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio otpad,

– od 19:15 do 19:50 sati, u Južnom logoru, gdje je gorio otpad,

– od 20:00 do 20:40 sati, na Tekiji, gdje je gorio otpad, te

– od 21:50 do 22:40 sati, na Bunici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 11:20 do 12:10 sati, u ulici Kolonija, gdje je gorio dimnjak.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara

od 10:00 do 10:40 sati, na Paoči, gdje je gorio kontejner.

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intevenciju na gašenju požara, gdje je gorjelo  nisko rastinje u koritu rijeke Tinje u blizini željezničke stanice Srebrenik. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasana jedinica grada Tuzla imala dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i to na lokalitetu Ilinčica i ulica Uzeira Mehičića u Gornjoj Tuzli. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Brnjica ukupne površine cca 8 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasana jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara i to na lokalitetu Banovići Selo gdje je gorjela šuma ukupne površine cca 10 duluma te lokalitet Podgajevi gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Petrovice, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu (kuća). Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je ntervenciju na gašenju požara živice i suhe trave u naselju Želeća. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je ntervencije na gašenju požara suhe trave u mjestima Pavlovići i Juke.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara od 16:26 do 17:40 sati, u rejonu naselja Lučina, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su 15 manjih intervencija: osam intervencija na gašenju niskog rastinja, dvije intervencije na gašenju otpada u kontejnerima, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, jednu intervenciju gašenju elektroinstalacija u stanu, jednu intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu, jedna tehnička intervencija (otvaranje zaglavljenih vrata stana) i jedno obezbjeđenje mjesta izvođenja radova preduzeća Sarajevogas.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intevenciju od 10:45 do 11:35 sati, gdje je  sanirala krov na obiteljskoj kući u Gabela Polju.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je tehničku intervenciju od 12:58 do 13:30 sati, na otvaranju stana u ulici Salih Bega Kuljuha, gdje je pronađeno beživotno muško tijelo.

  ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 20.3.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima BKC, Bukinje i Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR