Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 21:32 do 22:50 sati u mjestu Gornja Barska, gdje je gorio krov kuće.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine cca 3 dunuma u naselju Vučkovci. Na intervenciju izašlo jedno vozilo sa tri vatrogasca. Intervencija trajala od 15:32 do 16:50 sati. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Antići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u ulici Oslobođenja u centru Živinica. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 07:50 do 08:35 sati, na gradskoj deponiji u Adi, gorjelo je smeće,
 • od 10:55 do 11:30 sati, u Gabeli, gorjela je trava,
 • od 14:20 do 15:10 sati, u Gnjilištima, gorjela je trava i nisko rastinje,
 • od 15:20 do 17:00 sati, u Gabeli, gorjela je trava, kapina i nisko rastinje, te
 • od 20:10 do 21:15 sati, u Opličićima, gorjela je trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:20 do 10:45 sati, u Ulici Kolonija, gorio je dimnjak,
 • od 15:46 do 16:30 sati, na željezničkoj stanici, gorjela je trava i nisko rastinje,
 • od 23:15 do 23:35 sati, u Ulici Varda, gorio je kontejner za smeće, te
 • od 00:30 do 00:45 sati, u Ulici Kolonija, gorio je kontejner za smeće.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su šest intervencija. Dvije se odnose na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje zapaljene električne instalacije, jedna na otvaranje vrata stambenog objekta, jedna na uklanjanje stabla sa kolovoza i jedna na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ (sapiranje platforme).

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tehničku intervenciju, otvaranje stana u Ulici Prijedorska.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije tehničke intervencije i to: na sapiranju ceste nakon saobraćane nesreće u mjestu Oštrelj, te uklanjanju drveta sa puta u mjestu Kolunić.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tehničku intervenciju na uklanjanju drveta sa puta u mjestu Vidovska.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije i to:

 • od 08:45 do 09:20 sati, u izbjegličkom kampu, otvaranje vrata na stambenom kontejneru, te
 • od 19:45 do 20:05 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 22:35 do 23:25 sati, u Titovoj ulici, otvaranje vrata stana.

 

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Usljed jakog vjetra u toku noći bilo je više prekida u snabdjevanju električnom energijom, većina kvarova je otklonjena, a trenutno su još u prekidu.

Grad Bihać. Dio 10 kv DV Skočaj (tri trafostanice), 10 kv DV Orašac, dio 10 kv DV Harmani (6 trafostanica) i trafostanica Malo Založje.

Grad Cazin. Dio 20 kv DV Majetići.

Općina Bosanski Petrovac. 20 kv DV Krnjeuša.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog moguće grmljavine, udara vjetra između 60 i 80 km/h, te ečekivanih količina padavina između 20,50 i 70, lokalno do 80 l/m2.

 

Na temelju dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljamo Obavijest o mogućim bujicama za područje slivova Neretve i Cetine.

Prema meteorološkoj prognozi u subotu se na području slivova Neretve i Cetine  očekuju obilne padavine, lokalno jakog intenziteta, tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Očekivani početak događaja: 21.10.2023. godine, a očekivani vrh vodnog vala: 21/22.10. 2023. godine.

 

 

 

 

                                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR