Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.10.2023. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju putničkog automobila, na lokalitetu Orašje.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su četiri manje intervencije i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog pomoćnog objekta (šupa), jedna  intervencija na manjem požaru u stanu, te jedna intervencija na gašenju zapaljenog otpada.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u 22:15 sati, u naselju Gornji Porječani, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen a na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u 11:02 sati, u mjestu Alajbegovci, gdje je gorio stambeni objekat. Intervenisala su tri vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina vršila je obilazak gradske deponije u Adi od 20:00 do 20:20 sati.

Od 08:00 do14.00 sati, održana je vježba, intervencija u zaštićenim područjima u okviru projekta „Zajednički odgovor“ –  na području parka Hutovo Blato sa pripadnicima vatrogasnih jedinica BiH i Crne Gore.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju od 23:45 do 00:51 sati, na uklanjanju drveća i grana sa puta Jablanica-Djevor.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na uklanjanju stabala, sa saobraćajnice u Krkojevcima.

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja širom Bosne i Hercegovine, zbog mogućeg jakog južnog i jugozapadnog vjetra, praćenog olujnim udarima i obilnijim padavinama. Udari vjetra očekuju se od 50 do 80, u višim područjima do 90 km/h. Kišne padavine moguće su od 40 i 80, lokalno na sjeverozapadu Hercegovine do 100 l /m2.

 

 

Na temelju dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljamo Obavijest o mogućim bujicama za područje slivova Neretve i Cetine.

Prema meteorološkoj prognozi u subotu se na području slivova Neretve i Cetine  očekuju obilne padavine, lokalno jakog intenziteta, tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Očekivani početak događaja: 21.10.2023. godine, a očekivani vrh vodnog vala: 21/22.10. 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

                                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR