Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: niskog rastinja na manjoj površini u MZ Vražići i motornog vozilo u naselju Bazen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 2. Tuzlanske brigade, gdje je gorio električni uređaj u stanu.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Jezero, gdje je gorio krov na privatnom stambenom objektu.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Memići, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini.

Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:07 do 18:25 sati, gorjelo smeće u šahtu na Rondou,

– od 19:30 do 20:20 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Buni.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:27 do 13:50 sati, gorio biljni otpad u Ševaš polju,

– od 18:10 do 18:35 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Bobanovom Selu.

Grad Stolac. Požar koji je izbio 19.09.2023.godine, u 12:00 sati, na lokaciji Poplat-Veliš, ugašen je 20.09.2023.godine u 12:00 sati. Izgorjelo je oko 200 ha trave, niskog i visokog rastinja.

 

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Zorice, gdje je gorjelo strnište i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara, i to: tri na gašenju zapaljenog smeća na otvorenom prostoru i dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Jučer je nastavljena potraga za  nestalom osobom P.L. iz Gornjeg Putićeva, koja je  započela 19.09.2023.godine. Na terenu su bili pripadnici Specijalne jedinice MUP SBK/KSB i pripadnici GSS -stanica Travnik, te mještani.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio BiH zbog očekivanih pljuskova praćenih grmljavinom. Očekivane količine padavina od 15 do 30, lokalno do 40 l/m2 , te u pojedinim područjima i jakim udarima vjetra.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR