Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Javor-Bazen, gdje je gorio otpad. Požar su gasila tri vatrogasca s dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:06 do 12:05 sati, na Gorancima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 11:51 do 12:50 sati, na Buni, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 12:30 do 13:00 sati, u Višićima, gdje je gorjelo rastinje,

– od 13:00 do 13:30 sati, u Bobanovom naselju, gdje je gorio otpad i rastinje,

– od 14:40 do 15:00 sati, u Višićima (Tresana), gdje je gorio biljni otpad,

– od 19:20 do 20:23 sati, na Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 19:53 do 20:30 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara

od 17:00 do 20:00 sati, na lokaciji Poplat-Veliš, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica.Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:42 do 18:00 sati, u Mrakovu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 17:42 do 18:30 sati, u Glogošnici, gdje je gorio kontejner, te

– od 18:31 do 19:00 sati, na Baćini, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u 16:40 sati, na autoputu A1, Visoko-Kakanj, gdje je gorio putnički automobil.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenog otpada.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:30 do 12:50 sati, u ulici Bana Josipa Jelačića, gdje je gorjelo odlagalište otpada. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom, te
  • od 12:30 do 13:20 sati, u Mostarskim Vratima, gdje je gorjelo odlagalište otpada. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom. Opožareno je oko 500 m2.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jednica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 11:20 sati, na lokalitetu Bijelo Buče, gdje je gorjela deponija otpada.

 

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU  

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jednica grada Srebrenik imala je intervenciju u 23:57 sati, u mjestu Orlova Klisura, na magistralnom putu M-18 Tuzla-Srebrenik. U udesu su učestvovali putničko vozilo i autobus, jedno lice je smrtno stradalo ( vozač putničkog vozila ) a više lica zadobilo je lakše tjelesne povrede.

 

 

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. I danas je nastavljena potraga za  nestalom osobom P.L. iz Gornjeg Putićeva, koja je  započela 19.09.2023. u 11:00.

 

 

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

 

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period: 23.-25.09.2023. godine: Uslijed novih značajnijih padavina prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Une, Sane, Gline i Korane u Federaciji BiH te Bosne, Usore i Tinje. S obzirom na to da su trenutno vodostaji u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren porast. Ono što se prognozira pri ovakvim uslovima jesu bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima.

Narednih dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

-gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne,

-na slivovima Une i Sane,

-Usore i Tinje, te

-Gline i Korane

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

NAPOMENA: Obavještenje se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Na temelju dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljamo Obavijest o mogućim bujicama za područje Slivova na području Federacije BiH. Prema meteorološkoj prognozi u danima vikenda na području Federacije BiH se očekuju obilnije padavine, lokalno jakog intenziteta tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava. Prognoza se odnosi na cijelu Federaciju BiH a nešto ugroženija su područja na zapadu i sjeverozapadu Bosne i području Hercegovine.

Očekivani početak događaja: 22./23 09. 2023. godine, a očekivani vrh vodnog vala: 23.09. 2023. godine.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio BiH zbog očekivanih udara vjetra koji će iznositi 40 do 60 km/h, a u pojedinim područjima i zbog grmljavine.

 

 

 

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR