Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.09.2023. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Džafer Mahala, gdje su gorjeli kontejneri za otpad.

Grad Lukavac. Vatrogasna jednica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na području grada Lukavca, gdje je gorjela deponija otpada.

Grad Gradačac. Vatrogasna jednica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu mjesne zajednice Vučkovci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Drafnići, gdje je gorio pomoćni objekat uz kuću.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bičer, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Jasen, gdje je gorjela kuća. Povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostar imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:00 do 12:05 sati na Rabini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:30 do 13:25 sati na Bišću polju, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:30 do 09:55 sati u Počitelj brdu, gdje je gorio biljni otpad,

– od 11:20 do 12:00 sati u Sjekosama, gdje je gorjela trava,

– od 03:45 do 05:00 sati u Šurmancima, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 11:45 do 13:30 sati u Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 07:30 do 10:30 sati iznad naselja Musala, gdje je gorjelo nisko rastinje i borova šuma.

Grad Stolac. Vatrogasna jednica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 11:30 do 13:30 sati na Borojevićima, gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje.

U 12 sati izbio je požar na Poplatu-Veliš, gdje gori trava i nisko rastinje. Požar se proširio prema RS-u. Trenutno je još aktivan ali ne prijeti naseljenim mjestima. Djelatnici DVD-a su na požarištu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 10:40 do 13:15 sati na lokalitetu Dobrič, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.  U intervenciji učestvovalo šest vatrogasca sa tri  vozila. Opožarena površina je oko jedan ha.

Općina Grude. Vatrogasna jednica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 15:00 sati na lokalitetu polje u blizini stadiona HNK-a Grude, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožarena površina je oko 0,8 ha.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to: intervencija na gašenju otpada u kontejneru, intervencija na gašenju automobila i intervencija na gašenju niskog rastinja.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 15:40-16:40 sati u mjestu Plamenice, gdje je gorjela deponija otpada.

 

Tehničke intervencije

 

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa zbog nevremena imala je dvije tehničke intervencije i to::

– u Bihaćkoj ulici, gdje je vršila uklanjanje oborenih stabala sa ceste,

– u ulici 511. slavne brigade, gdje je vršila ispumpavanje vode iz stana.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije tehničke intervencije zbog nevremena, gdje je uklanjala dva stabla sa ceste.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Dana 19.09.2023. na lokalitetu Bulići općina Jajce, izvršeno je uništavanje 35 komada pčelinjih košnica zaraženih bolešću američka gnjiloća.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana 19.09.2023. u 11:00 započela je potraga za nestalom osobom inicijala L.P. (1962.god.) iz naselja Gornje Putićevo, općina Travnik. U potrazi učestvuju pripadnici GSS-a Travnik i Vitez, patrola PS stanice Travnik i mještani. Vrši se pretres terena.

 

 

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR