Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije, na lokaciji Tojšići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jednica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara 19.09.2023. godine u 04:50 sati u naseljenom mjestu Piljužići, kojom prilikom je gorjela radionica u prizemlju stambenog objekta. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo. U intervenciji su učestvovala tri vatrogasca i vlasnik objekta.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara putničkog automobila na autoputu A1 koji se kretao na relaciji Kakanj-Visoko. Autombil je brzo ugašen, te je sprječeno dalje širenje požara.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara stuba električne rasvjete u mjestu Banlozi. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 08:15 do 08:40 sati, gdje je gorio biljni otpad u Gnjilištima,
  • od 09:35 do 10:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Ustavi,
  • od 09:45 do 10:05 sati, gdje je gorio biljni otpad u Ul. Peline,
  • od 16:50 do 17:15 sati, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i drača u Gnjilištima,
  • od 20:10 do 20:35 sati, gdje je gorjelo smeće u Klepcima, te
  • od 20:45 do 21:15 sati, gdje je gorjela trava i rastinje u Dretelju.

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostar imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 17:50 do 18:30 sati, gdje je gorio automobil na Kobilovači, te
  • od 19:55 do 20:50 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Blagaju.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 14:10 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Međugorju.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 20:30 sati mjestu Crveni Grm, gdje je gorjela je deponija automobilskih guma.  U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s  vozilom.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri intervencije, od kojih tri na gašenju smeća na otvorenom prostoru, te  jednu tehničku intervenciju (otvaranje zaglavljenih vrata stana).

 

Tehničke intervencije

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzla imala je dvije tehničke intervencije.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 20:36 do 21:10 sati, na otvaranju lifta u ulici Stjepana Radića.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 11:00 do 11:50 sati, na uklanjanju stabala uz rasvjetne stupove u Stijenama.

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 05:52 do 06:40 sati, na otvaranju blokiranih vrata stana u naselju Kapela.

 

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područja: Bihać, Tuzla i Sarajevo zbog očekivanih pljuskova praćenih grmljavinom

 

 

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR