Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20. 02.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Federalni hidrometeorološki zavod

Centar za seizmologiju

Kanton Sarajevo

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres dana, 19.02.2024. godine, u 18:04 sati, na području Sarajeva. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,9 stepena po Richteru, a intenzitet u epicentru  bio je III stepena Merkalijeve skale.

Zemljotres ovog inteziteta ne može izazvati štete na objektima, a može se osjetiti u epicentralnoj zoni.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara na lokalitetetima: Banj brdo dva puta, Kukarićima, te u ul. Ivana Markovića Irca,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara

u naselju Đurđevik, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Jasenica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

 – MZ Donja Orahovica, gdje je gorjelo nisko rastinje. U intervenciji je angažovano dva vatrogasca s vozilom, te

 –  MZ Gornja Orahovica, gdje je gorjelo nisko rastinje. U intervenciji je angažovano dva vatrogasca s vozilom.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je  intervenciju na gašenju požara u ulici Petog korpusa, gdje je gorio dimnjak.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervencije na gašenju požara i to: 

– od 18:05 do 18:56 sati u mjestu Miostrah, gdje je gorjelo nisko rastinje, te

– od 18:26 do 22:15 sati u mjestu Liđani, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 16:00 sati, u mjestu Bare, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 14:40 do 15:40 sati, u Batinskom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. U intervenciji gašenja učestvovala su dva vatrogasca s vozilom. Opožareno je oko 0,5 ha.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Stranjani i Kozarci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj ima povremenu intervenciju na gašenju požara u mjestu  Nekolj, gdje gori deponija otpada.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervencije na gašenju požara u naseljima: Tušnjići i Mali Trnovci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Kakanj. U protekla 24 sata  Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestima: Drijen i Hausovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u mjestu Tičići-Piljevina, gdje je gorjela šuma, te

– u naselju Varda, gdje je gorio kontejner.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju u Kominu, gdje je gorjelo nisko rastinje površine oko 8 dunuma. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:55 do 14:40 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:20 do 15:05 sati, u Trebižat polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 22:25 do 22:50 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:49 do 18:06 sati, u Čelebićima, gdje je gorjelo nisko raslinje i otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:49 do 19:04 sati, na Dobrigošću, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 10  manjih intervencija i to: pet na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka na zgradi, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu tehničku intervenciju na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jedno obezbjeđenje ispiranja rezervoara za vodu.

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 24:00 sati, na lokalitetu Oborci u naselju Suljići,  gdje je gorjela šuma i nisko rastinje u blizini stambenih objekata. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 23:00 sati, u naselju Donja Katina, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasci Vatrogasnog društva općine Bugojno imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:00 do 15:30 sati, na lokalitetu Obješenica, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava, te

– od 15:30 do 17:00 sati, na lokalitetu Vesela, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požari su ugašeni.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, iznosio je u Mostaru 71, što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 35, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina: Trnovo, Kladanj, Čelić i grada Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 11 eksplozivnih sredstava.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR