Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.08.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale FBIH

Prema informaciji dobijenoj  od strane Službe civilne zaštite Općine Pale FBiH, u večernjim satima nevrijeme pračeno jakom kišom i grmljevinom zahvatilo je Brdariće, Općina Pale FBIH  što je izazvalo pojavu bujični voda a samim tim  i određene probleme u navedenom mijestu. Trenutno nemamo informaciju o eventualno pričinjenoj materijalnoj šteti. Prestavnici Službe civilne zaštite Općine Pale FBiH su na terenu kako bi utvrdili ćinjenično stanje.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije, tri obezbjeđenja i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:55 do 08:45 sati u  Podveležju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 09:00 do 09:40 sati u  Vihovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:05 do 11:25 sati na Domanovićima, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:15 do 14:50 sati u Dračevu-Sjekoštak, gdje je gorio biljni otpad i trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.

– Vatrogasci DVD-a Jare imali su intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:00 sati u mjestu Jare, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

– Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg i jedan vatrogasac DVD-a Kočerin imala je intervenciju na gašenju požara 16:50 do 17:45 sati u mjestu Mamići, gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje.

 

Zeničko dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Blatuša, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 12:50 do 13:05 sati, u ul. Dr. Ante Starčevića, gdje je vršila otvaranje stana.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

-od 11:40 do 13:05 sati u Višićima, gdje je vršila uklanjanje stabla koje je ugrožavalo obiteljsku kuću,

– od  21:00 do 21:20 sati vršila je obilazak gradske deponije otpada u Adi.

 

Zeničko dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je tehničku intervenciju gdje je vršila odvoz pitke vode na Smetovski put.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je tehničku intervenciju pri saobraćajnoj nesreći u Gostovićima.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju pri čemu je vršila spašavanje psa iz šahta.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tehničku intervenciju u naseljima Moštre i Porječanji, gdje je vršila ispumpavanja vode iz tri prizemna objekta koja su poplavila zbog olujnog nevremena ( kiše i leda)

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati u Mostaru iznosi 51- što je pokazatelj loše kvalitete zraka a na  Ivan Sedlu je 58 – što pokazuje da je umjeren kvalitet zraka.

 

OSTALO

 

Aktivnosti na pružanju međunarodne pomoći Republici Sloveniji

Bosanskohercegovačka delegacija posjetila operativne snage zaštite i spašavanja iz BiH koje su u misiji pružanja međunarodne pomoći Republici Sloveniji u sanaciji šteta nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu zemlju

Delegacija iz BiH koju čine predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i PVJ KS, posjetila je timove iz Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite i Kantonalne uprave civilne zaštite kantona Sarajevo,koji pomažu Republici Sloveniji u sanaciji šteta nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu zemlju.

Nakon obilaska lokacija na poplavljenim područjima na kojima timovi rade, delegacija iz BiH se u bazi operacija u kojoj su smješteni međunarodni timovi sastala sa kolegama iz Slovenije, gdje im je rukovodioc kampa u ime zemlje domaćina zahvalio za posjetu i podršku timovima iz BiH kao i za pomoć slovenačkom narodu u sanaciji šteta nakon poplava koje su početkom ovog mjeseca zadesile Sloveniju.

Bosna i Hercegovina, sa šest teških mašina i 26 pripadnika entitetskih civilnih zaštita po prvi put pruža međunarodnu pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU od prijema u članstvo u septembru prošle godine.

Operativne snage iz Federacije BiH nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama i ljudstvom nastavili su obavljati zadatke na saniranju klizišta koje ugrožavaju putne komunikacije, iskop kanala, izrada potpornog zida na području Nazarja.  Druga mašina kao i kamion angažovani su na utovaru i odvozu naplavljenog materijala iz dijela korita rijeke Savinje odakle su odvezli 32 kamiona materijala. Treća mašina  kao i kamion FUCZ -a angažuju se na  teritoriji Novi Grad gdje rade na uređenju korita i produbljivanje istog te odvoze 15 kamiona materijal. Četvta mašina radi sa grajferom u općini Riječica te čisti porušena i nanesena stabla kao i ostalo smeće okolo stambenih objekata u tom dijelu općine.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za centralne, istočne i južne dijelove BiH zbog očekivanih pljuskova i grmljavine. Akomulirana količina padavina u pojedinim dijelovima 20-40 litara kiše po metru kvadratnom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR