Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 17./18.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 04:20 do 05:47 sati, u mjestu Liskovac, gdje je došlo do požara na putničkom motornom vozilu.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju  od 15:45 do 16:55 sati, u mjestu Vrtoče, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 17:45-18:30 sati, u ul. Prijedorska, gdje je gorio dimnjak u ugostiteljskom objektu „VF“.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencija na gašenju požara, i to: zapaljenog otpada u kontejneru i zapaljenog niskog rastinja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08: 12:50 do 13:35 sati, gorjelo smeće na deponiji Ada,

– od 15:10 do 16:00 sati, gorjelo smeće na deponiji Ada,

– od 06:10 do 06:35 sati, gorjelo smeće na deponiji Ada.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 14:15 sati na lokaciji Dolumi, gdje je gorjelo smeće, trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Malešići, gdje je gorjela poljoprivredna mašina-traktor. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara poljoprivredne mašine (traktor), gdje je gorio vikend objekat. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. 502 Viteške brigade, gdje su vršili sapiranje ceste zbog curenja goriva iz vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 09:50 do 10:00 sati, izvlačenje djeteta iz zaključanog automobila u Vukovarskoj ulici,

– od 01:45 do 02:00 sati, zatvaranje vode u stanu u Vukovarskoj ulici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 14:15 do14:42 sati, pomoć osobi u skidanju prstena sa ruke,

– od 20:30 do 20:45 sati, obilazak odlagališta u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 14:45 do 15:35 sati, prevoz vode na branu,

– od 20:00 do 21:00 sati, prevoz vode za Bagrem.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je dvije tehničke intervencije, i to: obezbjeđenje javnog događaja i sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. DVD „Ljubuški“ imalo je tehničku intervenciju 19:10 do 20:30 sati, u Lisicama, gdje su vršili pranje ulice i osiguranje vozila da ne dođe do zapaljenja nakon prometne nezgode. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je 57 u Mostar , a  na Ivan Sedlu 60, što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete.

 

AKTIVNOSTI NA PRUŽANJU MEĐUNARODNE POMOĆI REPUBLICI SLOVENIJI

 

Operativne snage iz Federacije BiH nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama i ljudstvom su obavljali zadatke na saniranju klizišta koje ugrožavaju putne komunikacije, iskop kanala, postavljanje armaturne konstrukcije kao i zidanje kamenog potpornog zida na području Nazarja,  dok je dio operatera sa teškim mašinama i kamionima angažovan  na uređenju dvorišta i pristupnih puteva prema kućama.

Operateri sa teškim mašinama i kamionima na području općine Gornji Grad i općine Riječica angažovani su na uređenju lokalnih puteva, industrijske zone, kao i odvodnih kanala, te utovaru nanesenog mulja.

U večernjim satima timove FUCZ FBiH i RUCZ RS-e obišli su: Dr.Radislav Jovičić savjetnik ministra sigurnosti BIH, Mujo Rančić oficir za vezu/kordinator u sjedištu Ministarstva sigurnosti, Ramo Dautbašić šef odsjeka i predstavnik FUCZ-e FBIH, Mirso Medić pomoćnik direktora KUCZ KS,  pripadnik PVB KS i dva radnika BHT1.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za Regije: Bihaća, Tuzle, Mostara i Sarajeva  zbog očekivanih visokih temperatura zraka koje će iznositi i do 37 °C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR