Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Zavnobiha, gdje je gorio kontejner s otpadom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jednica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 21:50 do 23:10 sati, u mjestu Mokreš, gdje je gorio dimnjak.

Tuzlanski kanton

Grad Grdačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u selu Vučkovci, gdje je gorio dio krova od pilane. U gašenju istog su čestvovala četiri vatrogasca sa dva vozila. Požar uspješno stavljen pod kontrolu i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u ulici Krojčica gdje je gorjela deponija smeća, te

– u ulici XVIII Hrvatske brigade gdje je gorio stan u baraci.

Oba požara uspješno stavljena pod kontrolu i ugašena.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:26 do 18:50 sati, gdje je gorjela trava i otpad na Bišću Polju.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet intervencija od toga četiri manje i jednu veću intervenciju.

Veću intervenciju imali su dana 18.01.2024. godine u 20:53 sata u ulici Armije RBiH br. 70., Općina Centar, gdje je došlo do požara na krovu kuće. Požar je lokalizovan u 21:15 sati, a likvidiran 00:20 sati. U gašenju požara učestvovalo je 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila.

Manje intervencije su bile slijedeće: jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka na stambenoj zgradi, jedna na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jedna na gašenju zapaljenog smeća u napuštenoj kući i jedna intervencija na gašenju zapaljenog smeća u podrumu stambene zgrade.

Tehničke intervencije

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tehničku intervenciju na otvaranju vrata zaključanog stana u Naselju Luke.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničku intervenciju na rezanju-sječi stabla, u naselju Dumanac.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 19:25 do 19:45 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz JP Vodovod Bihać upozoravaju da je obavijest o preporuci prokuhavanja vode za piće i dalje na snazi.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Tešanj, Jablanica, Ilidža, Novo Sarajevo i Centar-Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su sedam eksplozivnih sredstava i streljiva 306 komada.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja Hercegovine, zbog padavina do 20 l/m2, te za ostali dio Bosne zbog formiranja sniježnog pokrivača između 5 i 15 cm, a u višim predjelima i do 25 cm.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Prijedor 4; Gradačac i Sanski Most 5; Bihać, Ivan Sedlo i Sokolac 6; Banja Luka, Bijeljina i Zenica 7; Doboj, Drvar, Sarajevo i Tuzla 8; Bugojno, Livno i Trebinje 9; Široki Brijeg 10; Mostar 12; Stolac 13; Neum 14°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR