Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Fikreta Salihovića u naselju Moluhe, gdje je gorio dimnjak na privatnoj stambenoj kući. Požar je lokalizovan i ugašem.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara od 17:24 do 17:50 sati, u naselju Rodoč, gdje je gorio dimnjak, te jednu intervenciju od 17:50 do 18:20 sati, u naselju Jasenica, gdje je gorio otpad.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 4 intervencije (jedna veća i tri manje intervencije).

Veća intervencija bila je jučer u 16:44 sati, kada je primljena dojava o požaru u prizemlju privatne kuće u ulici Hamida Beširevića br. 97 (naselje Breka, Općina Centar). Požar je gasilo 10 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila i isti je lokalizovan u 17:20 sati, a likvidiran u 18:42 sati. Povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije su bile na gašenju otpada u napuštenom objektu, gašenju dimnjaka na stambenom objektu i gašenju namještaja u sobi privatne kuće.

SNJEŽNE PADAVINE I STANJE NA PUTEVIMA

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni.

Srednjo-bosanski kanton

Zbog učestalih odrona kamenja na kolovoz izdvajamo prometnice: Bugojno – Rostovo – Novi Travnik,Turbe-Karanovac, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres.

Općina Donji Vakuf. U toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega je obustavljen promet preko mosta Alije Izetbegovića, pa se vozila preusmjeravaju preko nove obilaznice (kružni tok, te dalje kroz centar i obrnuto iz smjera Jajca prema Bugojnu).

Kanton 10

Dana 19.01.2024.godine na području Kantona 10 padao je snijeg. Visina snijega iznosila je od 15 do 25 cm, Temperatura zraka kretala se od -3 do -8 C. Ceste su pokrivene snijegom i ledom, vidljivost je smanjena.

Na dionicama: Priluka-Glamoč-Mliništa, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. Pripadnici zimskih službi vrše čišćenje i posipanje cesta.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja osim na mjestima gdje se vrše radovi. Iako su sniježne padavine oslabile ili prestale na dionicama u višim predjelima ima ugaženog snijeg i poledice. Zbog izvođenja radova na mostu u naselju Boganovići na regionalnom putu R-467 Podkamensko-Olovo obustavlja se saobraćaj i preusmjerava na privremeni most preko Krivaje u neposrednoj blizini (za vozila do 15 tona), a za vozila preko 15 tona pravcem Ribnica-Banovići-Živinice-Kladanj-Olovo.

OŠTEĆENJE VODOVODNE I ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz JP Vodovod Bihać upozoravaju da je obavijest o preporuci prokuhavanja vode za piće i dalje na snazi.

Općina Velika Kladuša. Sinoć od 21:00 sati, zbog kvara na dijelu DV 10kV Vidovska, došlo je do prekida u snabdjevanju električnom energijom.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja Hercegovine, zbog udara vjetra sjevernog smjera brzine 40-55 km/h., te za područje Sarajeva i Tuzle zbog formiranja novog sniježnog pokrivača između 3 i 10 cm.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 41; Ivan Sedlo, Srebrenica 29; Han Pijesak 26; Sarajevo-Bjelave 21; Sokolac 20; Bugojno 19; Livno 15; Bihać 12; Mrkonjić Grad 10; Višegrad 9; Tuzla 7; Bijeljina, Gacko 6; Sanski Most 4; Bileća, Prijedor 3.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Ivan Sedlo 26; Bjelašnica, Han Pijesak 18; Bugojno, Srebrenica, Trebinje 17; Livno, Sarajevo-Bjelave 16; Mrkonjić Grad 15; Sanski Most, Sokolac, Višegrad 14; Banja Luka 13; Tuzla 12; Prijedor, Zenica 11; Bosanski Novi 10; Bihać, Doboj 9; Bijeljina 8; Gradačac 7; Gacko 6; Bileća, Mostar 4.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR