Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 17./18.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:12 do 14:13 sati, u Potocima, gdje su gorjela drva u kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 23:51 do 00:40 sati, na Gornjoj Koloniji, gdje je gorio dimnjak.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Memići, gdje je gorjela kuća.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na raskrsnici Kulić, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

Općina Banovići. Vatrogasna jednica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Habetova, gdje je gorio otpad.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jednica općine Velika Kladuša je imala intervenciju na gašenju požara od 14:36 do 15:50 sati, u mjestu Šumatac, gdje je gorjela drvarnica.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je su tri manje intervencije, dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo općine Bugojno imali su intervenciju od 14:25 do 15:10 sati, na lokalitetu Pršljanica, gdje je gorio motor četvorotočkaš.

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce su imali intervenciju od 20:45 do 23:45 sati, na lokalitetu Bešpelj, gdje je gorio dimnjak kuće. Požari su ugašeni.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 10:15 do 11:20 sati, predavanje i pokaznu vježbu gašenja požara u O.Š.Vladimira Pavlovića, u Čapljini.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO upozorenje za područja Hercegovine, te zapad i jugozapad Bosne, zbog očekivanog pojačanog vjetra. Udari vjetra u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima viši ili jednaki 80 km/h, u ostalim dijelovima do 60 km/h.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR