Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 16./17.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 18:50 sati, u Novom Gradu, općina Odžak, gdje je gorio dimnjak i manji dio krovišta na porodičnoj kući. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 13:25 do 14:00 sati, u Grabovinama, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 13:00 sati, kod hotela „Jablanica“, gdje je gorjelo vozilo.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 311. lahke brigade, gdje je gorio putnički kombi. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenog smeća i jednu na gašenju manjeg požara na stambenom objektu.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Travnik i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 12 eksplozivnih sredstava.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR