Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 16./17.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati

Bosanski Brod……………………………       412 (pripremno stanje), jučer 411,

Bosanski Šamac…………………………        363  (normalno stanje), jučer 295,

Orašje…………………………………….         574  (normalno stanje), jučer 531.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,71  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 51 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,09 m3/s.

Vodostaj na Karanovcu (Grad Gračanica)

Visina vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 287 cm ( kritična točka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm)

Općina Kladanj. Uslijed naglih padavina došlo je do povećanja vodostaja rijeka Drinjače i Ujča, kao i izlivanje lokalnih potoka. Narušena su gradilišta koja se nalaze u samom koritu i blizu korita rijeke Drinjače. Došlo je i do ugrožavanja putnih komunikacija odronima, nanosima šljunka i kamena na asvaltiranim dio puteva te odnošenjem nasipnog materijala sa branika kao i plavljenje poljoprivrednog zemljišta.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je na području Tuzlanskog kanona i općina: Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je blago povišen.

 Kanton Sarajevo

 Grad Sarajevo. Uslijed obilnih kišnih padavina, došlo je do porasta vodostaja svih rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo. U toku jučerašnjeg dana ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i svih općinskih Službi civilne zaštite kontinuirano su obilazile teren i poduzimale neophodne mjere na zaštiti od poplava. Zabilježeno je manje izlijevanje rijeke Bosne na poljoprivredno zemljište na području Dobroševića (Općina Novi Grad). Nije bilo ugroženih objekata.

 KLIZANJE TLA   

 Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Uslijed naglih padavina došlo je do reaktivacije određenog broja klizišta na području općine Kladanj.

POŽARI 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala su 4 manje intervencije na gašenju požara: zapaljenog automobila, požar u stanu, gašenje friteze u ugostiteljskom objektu i gašenje bojlera u zdravstvenoj ustanovi.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja: Hercegovine, zapadne Bosne i regiju Sarajevo, zbog očekivanih udara vjetra, koji mogu iznositi između 40 i 60 km/h.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR