Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 15./16.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI

 

Agencija za vodno područje rijeke Save

Redovno hidrološko stanje je na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Tendencija porasta vodostaja na slivu rijeke Bosne u narednim satima može dovesti do vanrednog hidrološkog stanja, kako je prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja 12.06.2023. godine. Tokom noći zabilježen je porast vodostaja na većini stanica na slivovima Bosne i Drine. Trenutno je značajniji porast na hidrološkim stanicama na pritokama rijeke Bosne u Sarajevskom polju: HS Doglodi (Dobrinja), HS Blažuj (Zujevina) te HS Butile (Miljacka). Posljedica je porast vodostaja na HS Reljevo (Bosna) i nizvodnim stanicama na rijeci Bosni. Dostignut je nivo za početak obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama: HS Reljevo i HS Maglaj na rijeci Bosni te HS Modrac na rijeci Spreči. S obzirom na to da je prognoziran prestanak padavina, krajem dana se očekuje stabilizacija vodostaja na slivu rijeke Bosne. Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH uglavnom se bilježi opadanje vodostaja i redovno hidrološko stanje.

 

Srednjobosanski  kanton

Općina Vitez. Usljed bujičnih voda došlo je  izljevanje rijeke Kruščice u mjestu Rijeka. Poplavljene su podrumske prostorije više desetaka kuća. Mehanizacija i službe pri Civilnoj zaštiti Vitez su na terenu i saniraju uzroke plavljenja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema meteorološkoj prognozi, u narednim danima, na području gornjeg dijela sliva rijeke Neretve, očekuju se pljuskovite padavine, lokalno jakog intenziteta, koje mogu izazvati bujične poplave. Očekivani vrh vodnog vala je 16.06.2023. godine.

 

Vodostaji rijeka

 

VODOTOK

HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA

OD POPLAVA

 

Neretva

 

Glavatičevo 07:45 sati   75 cm 160 cm
Mostar 07:00 sati 341 cm 850 cm
Čapljina 07:00 sati        -206 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:00 sati 179 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati   37 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati   41 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 108 cm 265 cm
Jasenica Jasenica-Most 07:00 sati   89 cm 130 cm

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati

Bosanski Brod……………………………       411 (pripremno stanje), jučer 446,

Bosanski Šamac…………………………        295  (normalno stanje), jučer 324,

Orašje…………………………………….         531  (normalno stanje), jučer 553.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,21  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 48,16 m3/s i predstavlja povećanje u odnosu na mjerenju od jučer kad je bilo  36,72 m3/s.

Grad Gračanica. Visina vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 260 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm). U posljednjih šest sati vodostaj je rastao 60 cm,  a posljednji sat vremena 6 cm.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče u priobalnom području još uvijek je pod vodom oko 5 ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta.

Općina Doboj Istok. Zbog izlijevanja rijeke Spreče u priobalnom području još uvijek je pod vodom oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općina Pale FBIH. Kiša koja je padala proteklog dana prouzrokovala je određene probleme na području općine Pale FBIH. U naselju Voznica došlo je do začepljanja šahta, te se voda razlila na okolna imanja. U Hrenovici, na magistralnom putu M 5, naselje Pijesci, začepljen je propust, te se voda izlijeva preko puta. U naselju Brdarići začepljena su dva propusta.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Prijavljeno je klizište u Gornjoj Tuzli. Ugrožena lokalna saobraćajnica i jedan stambeni objekat.

Grad Gračanica. Prijavljen je odron puta na lokalitetu Bijelih Polja, kod spomenika Civilnih žrtava.

 

POŽARI 

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Usora. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je sinoć u 20:10 sati  intervenciju na gašenju požara u mjestu Žabljak, gdje je gorio privredni objekat preduzeća „Bosniakop“ d.o.o. U gašenju požara su učestvovali pripadnici PVJ Tešanj (8 vatrogasaca), TVJ Doboj (4 vatrogasca), DVD Jelah (6 vatrogasaca) i DVD Tešanj 1905 (6 vatrogasaca). Povrijeđenih u gašenju požara nije bilo. Prouzrokovana je velika materijalna šteta.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u ulici Armije Bosne i Hercegovine, gdje je gorjelo  putničko motorno vozilo. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 21:35 u naselju Zalik, manji požar u kuhinji.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 20:50 do 21:10 sati tehničku intervenciju na obilasku odlagališta u Adi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 12:50 do 13:40 sati tehničku intervenciju u mjestu Provo, gdje su vršili uklanjanje stabla koje je prijetilo urušavanjem na obiteljsku kuću. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na asistenciji policiji na putničkom vozilu i jedno obezbjeđenje kulturne manifestacije.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog kvara, jučer u periodu od 14:00 do 20:22 sati u prekidu su bili 20 kV dalekovod Bukovača i od 16:46 do 20:28 sati 20 kV dalekovod Drinić

Općina Sanski Most. Zbog kvara, jučer u periodu od 21:00 do 02:12 sati u prekidu je bila Trafostanica Poljak.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Banovići, Velika Kladuša, Stolac i gradova Goražde, Lukavac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su osam eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je dana 15.06.2023.godine Narandžasto upozorenje, koje je na snazi danas do 11:00 sati, za područja: centralne, istočne, sjeveroistočne i južne Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih intezivnih padavina za period 15 i 16.06.2023 godine. Akumulirana količina padavina koja se očekuje za dva dana je od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, što može uzrokovati pojavu bujica.

Za period od 11:00 do 18:00 sati danas izdat je Žuti nivo upozorenja za područja: Hercegovine, Zapadne Bosne i  Bosanske krajine, zbog očekivanih udara vjetra, koji mogu iznositi između 40 i 50 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR