Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 15./16.04.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su potres noćas u 00:10 sati, na području Odžaka. Jačina zemljotresa  u hipocentru iznosila je 4,2 stepena Richtera, a intezitet je u epicentru bio je V stepeni Merkalijeve skale.

Za sada nema obavijesti niti dojava građana o eventualnim materijalnim štetama ili drugim posljedicama koje je mogao izazvati ovaj potres.

 

 

POPLAVE

 

Federalni hidrometeorološki zavod, na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavljaju Obavjest br. 07/2023, zbog padavina koje se očekuju 16 / 17. 04. 2023. na području sjeverozapadne  BiH moguće je lokalno izlijevanje manjih vodotoka.

Hidrološka prognoza se odnosi na manje pritoke rijeke Une i Sane u FBiH.

 

Očekivani početak događaja: 16.04.2023. godine.,

Očekivani vrh vodnog vala: 17.04.2023. godine.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 20:25 sati, u Bakijinoj ul., gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije od čega jednu u vidu obezbjeđenja (ispaljivanje vatrometa), dok se druga odnosi na gašenje zapaljenog niskog rastinja.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, iznosio je u Mostaru 33, a na Ivan Sedlu 40, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kvara od 21:00 sati, u prekidu je jedan dio DV 10kV Pritoka-Seperacija-Golubić.

 

 

OSTALO

 

BIHAMK

Zbog pravoslavnog Vaskrsa, na putevima u Bosni i Hercegovini zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Bosanske Krajine i zapadne Bosne, zbog mogućih padavina između 20 i 40 l/m2, kao i za sjeverna i sjeveroistočna područja zbog očekivane grmljavine.

 

 

 

 

                                                    

 

                                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR