Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 16./17.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 Federalni hidrometeorološki zavod, na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavljaju Obavjest br. 07/2023, zbog padavina koje se očekuju 16 / 17. 04. 2023. na području sjeverozapadne  BiH moguće je lokalno izlijevanje manjih vodotoka.

Hidrološka prognoza se odnosi na manje pritoke rijeke Une i Sane u FBiH.

Očekivani početak događaja: 16.04.2023. godine.,

Očekivani vrh vodnog vala: 17.04.2023. godine.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara  u ul. Igmanskog marša, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bare, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na parkingu Pišće, gdje je gorjelo više kontejnera. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 14:00 do 15:00 sati, gdje je dopremala vodu na branu.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 16.04.2023. godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka za dan 16.04.2023. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se korisnicima preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područja: Bihać, Sarajevo i Tuzlu zbog mogućih padavina između 15 i 30 l/m2, za sjeverna i sjeveroistočna područja zbog očekivane grmljavine, te za područje Livna zbog očekivanih udara vjetra između 40 i 60 km/h.

 Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 111.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Ivan Sedlo 25; Bihać 22; Srebrenica 18; Han Pijesak 17; Sokolac 15; Sanski Most, Sarajevo-Bjelave 11; Višegrad 10; Bosanski Novi, Mrkonjić Grad, Tuzla 9; Banja Luka 8; Prijedor 7; Bjelašnica, Foča, Gradačac, Rudo 6; Doboj, Zenica 5; Trebinje 3; Bijeljina, Bileća, Čemerno, Livno 2.

                                                     

                                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR