Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.04.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 16:09 do 23:00 sati u gradu, gdje je gorio krov kule Starog grada u Velikoj Kladuši. Požar je gasilo jedanaest vatrogasaca sa tri vozila, uz ispomoć dva vatrogasca s jednim vozilom iz grada Cazina i dva vatrogasca s jednim vozilom iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pećigrad. U požaru je izgorjela krovna konstrukcija i unurašnjost kule-stepenište, a uzrok požara još nije utvrđen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 04:20 do 04:37 sati u Dubrovačkoj ul., gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 12:22 do 12:40 sati u Duhanskoj stanici, gdje je gorio otpad u jednoj od napuštenih prostorija.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u Prokosovićima, gdje je gorio ormarić na pumpnoj stanici.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Mačkovca, gdje je gorio traktor koji se zapalio u vožnji.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 01:55 do 02:30 sati na izvlačenju auta na Rondou.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 12:55 do 13:30 sati tehničku intevenciju na čišćenju kolnika u Ulici Mate Bobana, nakon prometne nezgode u kojoj nije bilo ozlijeđenih.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je od 17:50 do 18:10 sati tehničku intevenciju na uklanjanju srušenog stabla u ulici Kolonija.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je tehničku intervenciju na odvozu dvije cisterne vode za potrebe JP „Vodovod“, namijenjene pranju bazena za vodu vodospreme Senjakovine.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na ispumpavanju vode na magistralnom putu M-18, Tuzla – Sarajevo.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ indeks kvalitete zraka u 08:00 sati iznosio je u Mostaru 28, a na Ivan Sedlu 40, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Kanton 10

Tokom jučerašnjeg dana, zbog grmljavine, je dolazilo kratkotrajno do ispadanja 10 kV i 35 kV dalekovoda u općinama Tomislavgrad, Livno i Kupres.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR