Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 15./16.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 08:35 do 10:10 sati, u mjestu Šturlići, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Povrijeđenih lica nije bilo, te je pričinjena totalna šteta na vozilu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 03:25 do 04:20 sati, u Blagaju, gdje je gorio automobil.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:57 do 00:44 sati, u naselju Lupoglav, gdje je gorio gorio dimnjak na privatnoj kući.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara od 18:36 sati, u MZ Grad II Radina, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Na intervenciju izašla dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara od 4:40 do 5:20 sati, u naselju Sibovac, gdje je gorio ormarić sa osiguračima na stambenom objektu. U gašenju učestvovalao jedno vozilo i 4 vatrogasca.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 4 intervencije, i to jednu veću i tri manje intervencije.

Veća intervencija je bila na gašenju kuće u naselju Binježevo br. 120 (Općina Hadžići) koja se zapalila uslijed eksplozije plina. Dojava o požaru je primljena u 23:23 sati. Požar je lokalizovan u 00:21 sati a likvidiran u 07:30 sati. Požar je gasilo 16 vatrogasaca (4 dobrovoljna i 12 profesionalnih) sa 4 vatrogasna vozila. U požaru-eksploziji smrtno je stradala jedna osoba, a dvije osobe su povrijeđene.

Manje intervencije su bile na gašenju dimnjaka na stambenom objektu, na gašenju zapaljenih drva na otvorenom prostoru i jedan izlazak na teren po dojavi o zapaljenom dimnjaku (lažna dojava).

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 14:10 do 15:15 sati, lokalitet Šišeta, gdje je gorjela deponija otpada. U gašenju učestvovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Polje Slavka Gavrančića bb, gdje je gorio dimnjak.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je 154 u Mostaru , što pokazuje da je zrak nezdrav, a na Ivan Sedlu 32, što je pokazatelj dobre kvalitete zraka.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Novi Travnik i Trnovo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 1 eksplozivno sredstvo i 236 komada streljiva.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja: Livno, Sarajevo i Tuzla , zbog očekivanih novih snježnih padavina i stvaranje leda. Visina snježnog pokrivača iznosit će od 3 do 8 cm.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 44; Han Pijesak 10; Sokolac 7; Mrkonjić Grad 4; Bihać, Gradačac, Ivan Sedlo, Rudo 3.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Gacko 29; Čemerno 28; Bileća 22; Trebinje 21; Mostar 16; Bosanski Novi 13; Gradačac 11; Bijeljina, Prijedor 10; Bihać, Doboj, Foča, Livno 7; Banja Luka, Ivan Sedlo, Sanski Most, Tuzla 5; Mrkonjić Grad 4; Rudo 3; Bjelašnica, Han Pijesak, Srebrenica, Višegrad 2.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR