Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.01.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u stagnaciji duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………… 416 (pripremno stanje), jučer 416,

Bosanski Šamac………………………… 138 (normalno stanje), jučer 138,

Orašje…………………………………….. 453 (normalno stanje), jučer 453.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 22:18 do 23:08 sati, u mjestu Gornji Kamengrad, gdje je gorio dimnjak.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Humac i Uzarići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 16:25 sati, u mjestu Grabovinama, gdje je gorio dimnjak.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Bašagi, Blatnici, Gradničima i pored novog puta za Međugorje gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 22:50 do 01:10 sati, u mjestu Borić, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u Topličkoj ulici na privatnoj kući, gdje se zapalila kutija sa osiguračima. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Podbriježje br 17, gdje je gorjela privatna kuća. Na objektu je pričinjena materijalna šteta, jedno starije lice je spašeno iz opožarenog objekta.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dragovac, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Povrijeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u zgradi Kineski zid, gdje je gorio dimnjak.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet intervencija na gašenju požara: četiri intervencije se odnose na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, dvije na gašenje zapaljenih dimnjaka, jedna na pojavu dima i manjeg požara u stambenom objektu, jedna na gašenje zapaljenog automobila te jedna tehnička intervencija na otvaranju vrata stambenog objekta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je 155 u Mostaru , što pokazuje da je zrak nezdrav, a na Ivan Sedlu 41, što je pokazatelj dobre kvalitete zraka.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja: Bihać, Livno i Mostar, zbog očekivanih kišnih padavina od 20 do 40 l/m2.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Sokolac -5; Bjelašnica -4; Sanski Most 0; Banja Luka, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica 1; Sarajevo 3; Livno, Mostar, Široki Brijeg i Stolac 4; Gradačac i Trebinje 5; Bugojno i Drvar 6; Bihać 9; Neum 11°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR