Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.01.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         416 (pripremno stanje), jučer383,

Bosanski Šamac…………………………          215 (normalno stanje),  jučer 216,

Orašje……………………………………..          453 (normalno stanje),  jučer 453.

 POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Purče Bosanskog, gdje je gorio PMV.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Rapatnica, gdje je gorjela vikendica.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:55 do 14:30 sati, na lokalitetu Knešpolju, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad. Opožareno je oko 500 m2. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca s vozilom, te

– od 17:05 do 18:00 sati, na lokalitetu Ljubotićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Opožareno je oko 1000 m2. U intervenciji su učestvovala tri vatrogasca s vozilom.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:05 do 11:25 sati, u ulici Andrije Miletića, gdje je gorio otpad, te
  • od 11:30 do 12:35 sati, u mjestu Donjoj Jasenici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu veću intervenciju i pet manjih intervencija.

Veća intervencija je bila dana, 14.01.2024. godine, u 00:33 sata, gdje je gorio krov na stambenom objektu u ulici Isović Sokak, Općina Stari Grad. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, požar je lokalizovan u 00:47 sati.

Manje intervencije su: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenju zapaljenog automobila i jedna na gašenju elketroinstalacija .

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je u Mostaru 53, što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 36, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih niskih temperature zraka, koje će u jutarnjim satima iznositi od -8 do -4 °C, na planinama od -12°C.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Sokolac -16; Srebrenica -9; Bugojno i Zenica -8; Bijeljina, Ivan Sedlo, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla -7; Bjelašnica i Prijedor -6; Banja Luka -5; Doboj -4; Mostar -3; Gradačac 0; Bihać 1; Neum 3°C.

 

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR