Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervenciju na gašenju požara od 14:25 sati u naselju Potočani, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov. Na intervenciji učestvovla tri vatrogasca s jednim vozilom, te uspješno ugasili požar.

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je intervenciju na gašenju požara od 12:40 sati u naselju Draganovci, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov uz cestu Draganovci – Vidovice. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervencije na gašenju požara sijena namjerno zapaljenog od strane N.N osobe u mjestu Škahovica, te plastičnog otpada u blizini industrijske zone i firme „Elmas“.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave: u naselju Gornja Zenica i putu prema Smetovima. Požari su ugašeni.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara u 15,25 sati na deponiji smeća Šišeta, odmah nakon dojave pripadnici PVJ Goražde sa dva vozila i četiri vatrogasca izlaze na lice mjesta i sprovode akciju gašenja požara.

Navedeni požar nije ugašen ali je stavljen pod kontrolu. Pripadnici PVJ Goražde su bili na terenu do jutarnjih sati i pratili situaciju na požarištu.

U toku dana očekuje se nastavak gašenja požara.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 15:10 sati, u Mazoljicama gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je pet intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja i to u mjestima: Tasovčići, Bivolje brdo, Grabovine, Gabela i u Bobanovom selu, te jednu na gašenju biljnog otpada u Tasovčićima.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervencije na gašenju požara otpadnog materijala u kontejnerima u ulicama: Huseinbegova i Varda.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije: jednu na gašenju zapaljenog smeća u napuštenom objektu, jedno kontrolisano spaljivanje dimnjaka, te jedno obezbjeđenje javnog skupa.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 19:30 do 20:35 sati, na sapiranju kolnika nakon prometne nezgode u Blagaju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije, i to:

  • od 08:00 do 12:00 sati, na osiguranju spaljivanja biljnog otpada u ulici Zgoni,
  • od 13:30 do 15:00 sati, korištenje ljestava za popravak rasvjete u balonu u Klepcima,
  • od 20:05 do 20:25 sati, obilazak gradske deponije u Adi, te
  • od 21:30 do 22:10 sati, na sapiranju kolnika u Dretelju.

 

OSTALO

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Dana 13.10. 2023. godine u predjelu sela Roško polje, nestala je jedna osoba koja na tom području radila na čuvanju stoke. Prema navodima iz GSS-a  Kantona 10, navedeni je iz općine Travnik. Pripadnici GSS-a i dalje pretražuju tren.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR