Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara od 19:48 do 20:15 sati u Sarajevskoj ulici, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od jednog duluma. Požar su gasila četiri vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara od 19:15 do 20:05 sati u naselju Lugarići (površinski kop), gdje su gorjele stare gume. Požar je gasilo pet vatrogasaca s vatrogasnim vozilom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Dobrovoljno vatrogasno društvo Kočerin imalo je intervenciju na gašenju požara od 13:10 do 13:45 sati, na lokaciji Pripolje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1.000 m2, a bio je ugrožen i auto-otpad u neposrednoj  blizini požarišta.  Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Crkvice, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 08:45 do 10:05 sati, na Rotimlji, gdje je gorjelo odlagalište smeća.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 22:00 do 22:30 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i dva obezbjeđenja.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 20:40 do 21:00 sati tehničku intervenciju na pregledu fitnes centara u Ul.B.Žrtava u kom se osjetio dim.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 14:25 do 14:45 sati, otvaranje stana u Ulici braće Radića,

– od 18:35 do 19:15 sati, ispomoć nepokretnoj osobi u Tasovčićima.

 

NESREĆA NA PLANINI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Dana, 13.10.2023.godine., u 20:24 sati, Operativni centar civilne zaštite HNŽ/K zaprimio je obavijest od CZ Konjic o nesreći planinara na planini Prenj – vrh Osobac. Po saznanju o nesreći na teren su izašli članovi GSS-a Prenj i zbrinuli unesrećenog. Radi se o starijoj muškoj osobi koja je zadobila višestruke prelome, pa je zatražen angažman helikoptera za njegov transport jer ga nije bilo moguće drugačije evakuisati. Obavijest je proslijeđena Federalnom operativnom centru koji je stupio u konatakt sa Operativno-komunikacijskom centru BiH 112 radi  traženja pomoći. Angažovan je helikopter EUFOR-a koji je upućen na lice mjesta u 20:35 sati i uspješno izvršio evakuaciju povrijeđene osobe do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje je medicinski zbrinut.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR