Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 15./16.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Donji Srebrenik, gdje je gorio stub za razvod električne energije.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Alići, gdje je gorjela kotlovnica u privatnom objektu,

– u naselju Slivići, gdje je gorio stub za prijenos električne energije. Požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:55 do 18:35 sati u Adi, gdje je gorio otpad,

– od 19:10 sati u Adi, gori otpad na više lokacija gradske deponije. Tokom noći vršeno gašenje i nadzor požarišta koje je još uvijek aktivno.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervencije na gašenju požara od 13:50 do 15:30 sati u Prenju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 17:00 sati u Studencima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 20 000m2. U ovom požaru izgorjela su dva zapuštena vinograda i 50-tak stabala pistacije sa sistemom za navodnjavanje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manje intervencije i to : dvije intervencije na gašenju zapaljenog otpada, jedna na gašenju manjeg požara na stambenom objektu, jedna po dojavi dima u zgradi i jedna na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kalibunar – Grozdovi, gdje je gorio bolnički krevet i na njemu odrasla ženska osoba. Uzrok požara je neutvrđen. Požar ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Novo Naselje, gdje gorjelo nisko rastinje (oko 1000m2). Uzrok požara je neutvrđen. Požar ugašen.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bistro, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar ugašen.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Zbog kvara na dalekovodu, od sinoć je u prekidu elektro snabdijevanje naselja Dretelj.

Općina Ravno

Zbog kvara na dalekovodu, od sinoć je u prekidu elektro snabdijevanje naselja Hutovo i Zelenikovac.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR