Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju u firmi „Ingram“ gdje je gorjelo teretno vozilo.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je dvije intervencijena gašenju požara i to:

 • u naselju Trnik gdje je gorjela slama, požar se proširio na šumu, te
 • na lokaciji Koksara gdje je gorjelo nisko rastinje. Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 21:10 sati, na lokalitetu Boljava (Drinovci). Opožareno oko pet ha trave i niskog rastinja. Obzirom da je opožaren neobrađeni dio polja nije bilo materijalne štete. U intervenciji sudjelovala su dva vatrogasca PVP-a općine Grude sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać- Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Brekovica, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je u tri manje intervencije i to: dva obezbjeđenja i jednu tehničku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 08:00 do 08:50 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u naselju Kuti (Bijelo Polje),
 • od 15:15 do 15:45 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Buni, te
 • od 04:00 do 04:35 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje pored puta (zaobilaznice)  Miljkovići – Polog.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 11:00 do 12:00 sati, na gašenju velikih kontejnera na Gostovišću, te
 • od 15:45 do 16:40 sati, na gašenju niskog rastinja na Heljdovišću.

Grad čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:35 do 10:05 sati, gdje je gorjela trava i rastinje u Gabeli, te
 • od 19:20 do 20:00 sati, gdje je gorio manji dio šume u Domanovićima.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 20:10 sati, gdje je gorio namještaj u stanu, u ulici Orašje.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije, i to:

 • od 17:50 do 18:10 sati,uklanjanje zmije ispred ugostiteljskog objekta u ul.G.Šuška, te
 • od 20:50 do 21:10 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju, od 09:30 do 11:00 sati, pomoć pri postavljanju zastave.

 

OSTALO

 

Aktivnosti na pružanju međunarodne pomoći Republici Sloveniji

Operativne snage iz Federacije BiH nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama obavljali su veoma izahtjevne zadatke na čišćenju i sanaciji terena i objekata. Operateri sa dvije radne mašine i kamion bili su angažovani na uređenju korita rijeke i sanaciji dvorišta kuća na nekoliko lokacija u mjestu Strmec sa kojih je očišćeno i odveženo 25 kamiona mulja i blata. Jedna radna mašina sa operaterima ostala je i dalje u mjestu Gornji Grad i radila na sanaciji kao i čišćenju mulja i blata iz dvorišta kuća. U kordinaciji sa RDC-om jedna mašina prebačena je na lokaciju Nazarje gdje se radilo na produbljivanju i sanaciji odvodnih kanala. Nakon završetka ovog zadatka mašina i kamion prebačeni su u industrijsku zonu gdje se radilo na čišćenju mulja i blata koje je sa ove lokacije tovareno i odvezeno kamionima.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, gospođa Tanja Fajon, jučer je posjetila područja pogođena poplavama u Koroškoj i Savinjskoj regiji.

U okviru svoje posjete ministrica je obišla i Bazu operacija Rečica u Savinji u kojoj su smještene i opšerativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH i sastala se sa predstavnicima međunarodnih timova iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Slovačke i Ukrajine.

Ovom prilikom gospođa Fajon je između ostalog, prisutnim još jednom zahvalila za pruženu pomoć, koju ljudi u pogođenim područjima izuzetno cijene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za Veći dio zemlje zbog očekivanih visokih temperatura zraka koje će iznositi do 34 °C.

 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 12 stupnjeva, Ivan Sedlo i Srebrenica 14, Bugojno 15, Drvar, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla 16, Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 17, Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Zenica 18, Gradačac 19, Trebinje 22, Neum 24, Mostar 25 stupnjeva.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR