Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.02.2023. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 13:20 do 14:20 sati u mjestu Grebljuša, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 23:05 do 23:50 sati u mjestu Vidovska glavica, gdje su gorjeli čempresi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:10 do 10:15 sati u Donjoj Drežnici gorio je krov kuće,
  • od 14:10 do 16:25 sati u Slipčićima gorjela trava i nisko rastinje,te
  • od 19:10 do 19:20 sati u Sjevernom logoru gorio je otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 15:03 do 15:50 sati u Trebižatu gorjela je trava i nisko rastinje,
  • od 17:48 do 19:05 sati u Doljanima gorjela je trava i nisko rastinje,
  • od 18:22 do 18:55 sati u Čeljevu gorjela je trava i nisko rastinje, te
  • od 18:56 do 19:55 sati u Višićima gorjela je trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:25 do 15:45 sati gdje je gorio dimnjak u zgradi u ulici Prkanj.

Općina Jablanica. Vatroasana jedinica općine Jablanica imala je intervenicju na gašenju požara od 17:30 do 17:45 sati gdje je gorio kontejner kod SP 100.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, na lokaciji Smetovski put, požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka u stambenom objektu u ulici Gornje Rosulje. Požar je ugašen i nije bilo materijalne štete, te tehničku intervenciju na otvaranju pokvarenih vrata na kući u naselju Moštre.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 15:40 do 17:10 sati, u mjestu Vitina, gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m2 površine, a požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatroasana jedinica općine Posušje imala je intervenicje na gašenju požara i to:

  • od 14:30 do 16:00 sati, na lokalitetu Borčevac. Gorjela je hrastova šuma, trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000m2 površine. Krak požara koji se širi prema sjeveru je na nepristupačnom terenu i nije pogašen. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 21:00 do 22:10 sati, dva vatrogasca s jednim vozilom, obilazili su požarište na lokalitetu Borčevac. Požar je dijelom još uvijek aktivan, ali zbog nepristupačnog terena nije moguće gašenje. Za sada požar ne predstavlja nikakvu opasnost i gori smanjenim intezitetom.

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara, na stambenom odjektu gdje je gorio dimnjak u naselju Tinja-Srebrenik.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije. Dvije intervencije se odnose na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu i jedna na gašenje zapaljenih električnih instalacija u stambenom objektu.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 11:23 do 13:10 sati na sapiranju kolnika iza prometne nezgode na M-17.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 11:30 14:50 sati na sapiranju tribina na gradskom stadionu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 14.02.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Bukinje, Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 14.02.2023 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Živinice

 

OSTALO

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

AKTIVNOSTI USAR TIMA

 

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – Jedinica za urbano traganje i spašavanje (USAR tim),  te članovi Gorske službe spašavana Federacije Bosne i Hercegovine u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje, koji se nalaze u Republici Turskoj u gradu Hatayu, i dalje nastavljaju na rašćiščavanju i pretraživanju ruševina u naseljima: Sumerler i Defne, radeći 24 sata u smjenama.

Svakog dana spasioci svjedoče novim podrhravanjima tla, koje predstavlja veliku opasnost za same spasioce, te se akcije spašavanja moraju prekidati dok se tlo ne smiri.

USAR tim radi na jako zahtjevnim poslovima na rezanju i uklanjanju velikih betonskih komada. Uslijed izrazito neugodnog mirisa i prašine spasioci su upozoreni da vode maksimalnu brigu o ličnoj higijeni.

S obzirom da je protekao određeni period od potresa, radove na terenu preuzimaju teške mašine, tako da spasilački timovi prate i rad teških mašina koje vrše uklanjanje ruševina.

U cilju povećanja kapaciteta, upućen je još jedan dio USAR tima, dana 13.02.2023. godine u 21:00 sati, kopnenim putem za Republiku Tursku. Dana 15.02.2023. godine, tim je stigao u jutarnjim satima u Hatay, kada se pridružio ostalim pripadnicima USAR tima.

 

Prema zvaničnom Izvještaju AFAD-a na dan 14.02.2023. godine do 13:30 sati

u provincijama Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya i Elazığ:

– broj žrtava je 31.974,

– broj evakuisanih osoba je 195.962.

Na terenu, u akcijama traganja i spašavanja, angažovano je 35.249 spasilaca. U okviru međunarodne pomoći u Republici Turskoj boravi 9.456 spasilaca.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Potraga za nestalom muškom osobom na rijeci Neretvi, čiji je nestanak prijavljen 30.01.2022.godine, je nastavljena od 10:00 do 13:00 sati.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Drvar -8; Bjelašnica -5; Livno i Široki Brijeg -4; Bugojno -3; Ivan Sedlo i Sokolac -2; Sarajevo -1; Banja Luka, Doboj, Prijedor i Sanski Most 0; Srebrenica, Tuzla i Zenica 1; Bijeljina, Gradačac i Zvornik 3; Trebinje 4; Mostar i Neum 7°C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR