Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 19:30 do 20:15 sati u mjestu Dolovi, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 13:10 do 14:00 sati u mjestu Lubarda, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 16:37 do 16:50 sati u mjestu Joše, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo, te
 • od 16:58 do 17:50 sati u mjestu Glavica, gdje je gorjela njiva.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jednica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine 0,5ha.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jednica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u prigradskom naselju Grabovica, gdje je gorjelo nisko rastinje i i bale sijena.

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u prigradskom naselju Breške, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Olanovca površine 0,6ha.

Općina Sapna. Vatrogasna jednica općine Sapna imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine 0,5ha.

Grad Grtadačac. Vatrogasna jednica grada Gradačac imala je intervencije na gašenju požara i to:

–   u  MZ Jelovče Selo, gdje je gorjelo nisko rastinje, površine 10 dunuma u gašenju    učestvovalo jedno vozilo i pet vatrogasaca.

– u naselju Diren, MZ Vida, gdje je gorjelo nisko rastinje površine 2,3 dunuma u gašenju učestvovalo jedno vozilo i tri vatrogasca.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave u naselju Bare. Požar je ugašen.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Ridžali i Dolina. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • trave i niskog rastinja na lokalitetu Kopači u naselju Vratnica, te
 • suhe trave i niskog rastinja u naselju Carica. Požari su ugašeni.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestu Koprivci. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestu Gornja Golubinja. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u mjestu Podastinje, u vremenu od 15:45 do 16:30 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 10:30 do 10:45 sati, gdje je gorio biljni otpad u Višićima,
 • od 12:15 do 12:40 sati, gdje je gorjela trava i rastinje na Domanovićima,
 • od 15:15 do 15:45 sati, gdje je gorio biljni otpad u Svitavi,
 • od 20:14 do 20:50 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Gabela polju,
 • od 20:20 do 21:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Čeljevu, te
 • od 22:26 do 22:50 sati, gdje je gorjelo smeće u Tasovčićima.

Grad Stolac. Vatrogasna jednica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 18:45 do 20:00 sati, gdje je gorjelo smeće, trava i nisko rastinje na lokaciji Prenj-Trgovište.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su  dvije veće intervencije i to:

 • u 08:25 sati u ulici Rakovička cesta bb, gdje je gorio silos sa bitumenom. Požar ugašen u 10:38 sati, a na gašenju požara učestvovalo 15 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena materijalna šteta, te
 • u 14:07 sati u ulici Rudnik bb (Rakovica), gorjelo je nisko rastinje na većoj površini. Požar ugašen u 17:46 sati, a na gašenju požara učestvovalo 15 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

Također, u izvještajnom periodu imali su i osam manjih intervencija i to: tri intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog smeća, jedna intervencija na gašenju zapaljenih drvenih pragova, jedna tehnička intervencija (otvaranje zaglavljenih vrata) i jedno obezbjeđenje  javnog skupa.

 

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za Bosnu i sjeverna područja Hercegovine zbog očekivanih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

 

 

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR