Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jednica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na području Crveno Brdo, gdje je gorjelo nisko rastinje površine 0,5 ha.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jednica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u prigradskom naselju Čifluk-Donji Moranjci, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Moluhe, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini 0.3ha.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja površine cca 0,6 ha.

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Toplička, gdje je gorjelo nisko rastinje i sjeno u blizini obiteljske kuće.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u ulici Aska Borića, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u ulici Uzunovića put, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:10 sati u naseljenom mjestu Trepče, gdje je gorjelo nisko rastinje. Na licu mjesta je utvrđeno da se požar prostire na području općine Maglaj, te je o požaru obaviještena PVJ Maglaj koja je preuzela aktivnosti na gašenju požara. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca.

– od 20:00 sati u naseljenom mjestu Jelah, gdje je gorjelo odlagalište đubriva. U intervenciji su učestvovala 2 pripadnika PVJ općine Tešanj i 2 pripadnika DVD Jelah.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su  intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kalibunar, gdje je gorio kontejner sa otpadom i površina oko njega.

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u naselju Vučipolje, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Općina Jajce.  Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su dvije intervencije na gašenju požara od 11,30 do 12,30 sati i od 16,45 do 18,50 sati na lokalitetu  Carevo Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljene drvene žardinjere za cvijeće i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:15 do 10:10 sati, u Rodoču, gdje je dimilo iz prostorija fabrike „Ferro Keš“,

– od 16:11 do 16:35 sati, na Musali, gdje je gorjela kutija sa osiguračima u hotelu Neretva.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:10 do 17:15 sati u Ostrošcu, gdje je gorio kontejner.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 00:25 do 03:45 sati u mjestu Cerići, gdje je gorjela željeznička lokomotiva,

– od 06:10 do 07:30 sati u mjestu Gorica, gdje je gorjelo sijeno pored štale.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 17:46 do 18:10 sati u Tresani, gdje je gorio biljni otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:36 do 15:20 sati  u mjestu Vašarovići, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i 50 stabala oraha na površini od oko oko 9.000 m2. Požar su gasila četri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila,

– od 16:18 do 17:10 sati u mjestu D.Radišići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini oko 500 m2. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 11:13 do 12:20 sati u mjestu Jare, gdje je gorjela stara napuštena kuća. Požar je gasilo pet vatrogasca sa dva vatrogasna vozila

Općina Grude. Vatrogasna jednica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:30 do 12:15 sati u mjestu Rupine uz (put za Posušje), gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine oko 200 m2. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom,

– 12:30 do14:00 sati u mjestu Dragićina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine oko 4.000 m2. Požar su gasila tri vatrogasca sas dva vatrogasna vozila,

– 14:45 do 16:15 u mjestu Cerov Dolac, gdje je gorjela trava i dio šume površine oko 2.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je intervencije na gašenju požara i to:

– kod groblja Karaula, gdje je gorjela divlja deponija otpada,

– kod stare škole u MZ Donja Mahala, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jednica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Pritoka, gdje je gorio otpad.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Jučer oko 13:30 završena je potraga za nestalom osobom u mjestu Opara – Orašac. Pronađeno je beživotno tijelo osobe za kojom se tragalo. U akciju je bio uključen i  tim FUCZ sa potražnim psima.

 

 

 

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR