Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jednica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u ulici Sarajevska, površine cca 4 duluma.

Grad Lukavac. Vatrogasna jednica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, na manjoj površini u naselju Prokosovići.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jednica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju kontejnera, kod firme Mirado doo Srebrenik.

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, na lokalitetu Kicelj.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju pomoćnog objekta, u naselju Zukići.

Općina Banovići. Vatrogasna jednica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju starih automobilskih guma, u naselju Garići. Požari su  ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u ul. Smetovski put, gdje je gorio putnički automibil, te u ul. Zmajevac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Lupoglav, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci TVJ Travnik imali su  intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 22:10 sati, na lokalitetu Paklarevo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervenciju, na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

  

Kanton 10

Općina Kupres. Dobrovoljno vatrogasna društvo općine Kupres imalo je  intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:40 sati, u Semeljcima, gdje je gorjela trava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:00 do 02:30 sati, u Rodoču, gdje je gorila fabrika „Ferro Keš“. Intervenisalo je 20 vatrogasaca sa osam vozila. Nije bilo povrijeđenih, pričinjena je velika materijalna šteta, te

– od 18:45 do 19:00 sati, na Šehovini, gdje je  gojela trava i nisko rastinje.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:50 do 16:15 sati, u Njivicama, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 16:10 do 17:15 sati, na Bukovom podu, gdje je gorjela šuma, te
  • od 17:35 do 19:10 sati, na Krstacu, gdje je gorjelo nisko raslinje i kontejner.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:10 do 17:00 sati, u mjestu Parsovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 15:40 do 20:00 sati, u mjestu Višnjevice, gdje je gorila bukova šuma i nisko rastinje, te
  • od 06:50 do 07:25 sati, u mjestu Čelebići, gdje je gorio kontejner sa otpadom.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 17:25 do 17:40 sati, u Lokvama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 14:05 sati, u Potpolji, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i vinogradi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:30 do 12:20 sati,  u Prologu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 0,1 ha. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom,

– od 15:45 do 16:30 sati, u Gornjoj Vitini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od 0,5 ha. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom, te

– od 20:45 do 21:15 sati, u Humcu, gdje je gorjelo divlje odlagalište otpada. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 16:00 sati, u Mokrom, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na 0,2 ha površine.

Općina Grude. Vatrogasna jednica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u Raškom Polju, gdje je gorjela trava na 1 ha površine.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 14:00 do 15:00 sati, tehničku intervenciju na uklanjanju zmije iz kuće u Podveležju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine vršila je obilazak gradske deponije otpada u Adi, od 20:00 do 20:20 sati.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je intervenciju na zavrtanju ventila plinske boce u automobilu, poslije saobraćajne nezgode u ulici A. Izetbegovića.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. I dalje traje potraga za nestalom osobom u naselju Opara, općina Novi Travnik. Jučer su na terenu bili pripadnici GSS Travnik i tim GSS Zenica sa potražnim psom. Danas se nastavlja potraga širih razmjera. U akciju će biti uključen i  tim FUCZ sa potražnim psima.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za južna i sjeverna područja Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koja mogu iznositi do 35 °C.

 

 

 

 

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR