Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 20:55 sati, u mjestu Vašarovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na manjoj površini.  Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju  Breze, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Sapna. Na lokalitetu Kikovi, MZ Skakavica, gorjelo je oko 20 duluma šume u obilježenom minskom polju. DVD Sapna vrši nadzor nad požarom i sprječava širenje na okolne površine. Požar je na manjoj površini još uvijek aktivan.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciju Basuska – Donja Mahala, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:30 do 09:25 sati, gorio otpad u Rodoču,

– od 16:50 do 17:35 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Žovnici,

– od 22:16 do 23:05 sati, gorio automobil u Zaliku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:00 do 09:20 sati, gorjela trava i biljni otpad u Klepcima,

– od 09:30 do 10:00 sati, gorio biljni otpad u Dračevu,

– od 16:50 do 17:15 sati, gorio biljni otpad i smeće na Tresani.

 

Tehničke intervencije

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je od 12:05 do 14:00 sati tehničku intervenciju u naselju Gromiljak, gdje je došlo do sudara tri automobila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 10:00 do 10:20 sati, vađenje mačke ispod haube automobila u Bulevaru,

– od 10:45 do 11:00 sati, otvaranje stana u Ul. Hrvatske mladeži.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 19:45 do 20:05 sati tehničku intervenciju na obilasku deponije u Adi.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je dvije tehničke intervencije, i to: jednu na otvaranju zaglavljenih vrata stana i jednu na sapiranju platfome na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije na odvozu vode u mjesto Varda, te jednu na otvaranju zaglavljenih vrata i oslobađanje osoba iz prostora u ulici Adolfa Goldbergera 7C.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana, 14.09.2023.godine službi civilne zaštite Grada Gračanica prijavljeno je aktiviranje klizišta na području naselja Javor. U toku dana komisija SCZ Gračanice će izaći na teren radi utvrđivanja stanja na navedenom lokalitetu.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Prilikom sječe drveta došlo je do kidanja električnih vodova, te su od 16:00 sati u prekidu trafostanice Kumarica 1 i 2. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područja Hercegovine,  te centralne i zapadne Bosne zbog očekivane grmljavine.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR