Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 17:55 do 18:45 sati, u Dretelju, gdje je gorjela kuća. Tom prilikom iz kuće je izvučena starija osoba.

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:01 do 22:00 sati u Vrapčićima, gdje su gorjele stare gume.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su šest intervencija, a odnose se na: gašenje zapaljenog otpada u stambenom objektu, gašenje zapaljenog niskog rastinja na otvorenom prostoru, gašenje zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“, dojava o zapaljenom automobilu (nije bilo potrebe za intervencijom obzirom da se radilo o kvaru na samom automobilu) i jedna asistencija MUP-u Kantona Sarajevo prilikom vršenja uviđaja.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju  na gašenju požara od 21:00 do 21:40 sati u ulici Skendera Kulenovića, gdje je gorio korov.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u romskom naselju u blizini Koksare, gdje su gorjele stare automobilske gume. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali  su  intervenciju na gašenju požara od 22:02 do 23:14 sati u naselju Preočica, gdje je gorjela štala i mini-proizvodnja namještaja od drveta. Pričinjena velika materijalna šteta.

 

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

 

Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desilo se osam saobraćajnih nezgoda. Jedno lice je smrtno stradalo, šest lica zadobilo je lakše tjelesne povrede, te je  pričinjena materijalna šteta.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije  i to:

– od 08:15 do 09:40 sati u Višićima, gdje su vršili sapiranje sportskog igrališta,

– od 12:00 do 12:30 sati u Gnjilištima, gdje su uklanjali dimnjak sa osnovne škole,

– od 12:30 do 14:05 sati u Višićima, gdje su vršili pilanje stabla sa auto ljestvama,

– od 21:00 do 21:20 sati obilazak odlagališta u Adi.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

– od 20:36 do 20:53 sati u ul.Franje Miličevića, gdje su vršili otvaranje vrata stana,

– od 21:40 do 21:50 sati u ul.Kneza Višeslava, gdje su vadili zmiju iz auta.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 12:30 do 13:40 sati gdje je vršila prevoz vode za Bagrem.

Grad Konjic. U 16:39 sati, prijavljeno je varničenje žica na dalekovodu u mjestu Cagare -Glavičine. Obilaskom terena utvrđeno da nema opasnosti od požara.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju u mjestu Humac, gdje su vrsili čišćenje kolnika nakon puknuća vodovodne cijevi. Na intervenciji sudjelovala tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tehničku intervenciju u ul. Maršala Tita, gdje je vršila uklanjanje slomljene grane sa ulice.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su jednu tehničku intervenciju zavrtanja hidranta u gradu.

Općina Busovača. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su dvije tehničke intervencije u prometnim nesrećama u mjestima Kaonik i Gavrine Kuće.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog najviših dnevnih temperatura zraka između 33 i 38°C.

 

 

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR