Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Devetak, gdje je gorio pomoćni objekat.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci Teritorijalne  vatrogasne jedinice Travnik  imali  su dvije intervenciju na gašenju požara u gradskom području.

 Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Podmihovići, MZ Ilovača, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom uz asistenciju policije BPK-a Goražde.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je Intervenciju na gašenju požara u ulici Ilirski trg broj 9. gdje je gorio klima uređaj. Požar je ugašen.

 Posavski Kanton

Općina Domaljevac. Na lokaciji Domaljevac došlo je do požara u kojem je gorio strnjak od žitarica i nisko rastinje. Požar je ugasila Vatrogasna jedinica odjeljenja iz općine Orašje.

 VELIKO NEVRIJEME

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Juče oko 18:00 sati, jaki udari vjetra su napravili štetu na 5 stambeni objkata (kuća) u MZ-Potpeć.Jedna kuća je ostala pez krova a ostale su sa oštećenjem Krovova kao i Elektro mreže koja napaja iste.Tako da je jedan dio naselje još bez električne energije

Grad Gračanica. Zbog olujnog nevremena, jakog vjetra, kiše, na pojedinim dijelovima gradskog područja i grada (leda) jutros u 00:40 sati, djelovala je i APGJ (protugradna odbrana) sa lokacija Malešići i Lendići sa po dvije (2) rakete. O eventualnim štetama još nemamo podataka sa terena.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Hercegovine zbog najviših dnevnih temperatura zraka do 37°C.

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR