Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.07.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Federalni hidrometeorološki zavod

Aparati u u Centru za Seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su potres dana 11.07.2023. godine  u 18:28 sati, na području Ljubuškog.

Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 4,2 stepena Richtera, a intenzitet bio je V stepeni Merkalijeve skale.

 

POŽARI

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 05:40 do 06:50 sati, u mjestu Mokro, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno 5000m2. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 12:50 do 13:20 sati, u Gnjilištima, gdje je gorio biljni otpad.

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 18:45 do 20:20 sati, na Kočinama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 13:00 sati, na Luškom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od

10:20 do 12:00 sati, na Dobrom selu, gdje su gorjeli kontejner, trava i nisko rastinje.

 

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su osam intervencija, od toga jednu veću i sedam manjih. Veću intervenciju imali su dana, 11.07.2023. godine u 10:21 sati, u ul. Andreja Andrejevića bb, općina Novi Grad, gdje je došlo do požara u stanu i na krovu zgrade. Požar je lokalizovan u 11:10 sati, a likvidiran u 12:36 sati. U gašenju požara učestvovalo je 17 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena velika materijalna šteta. Manje intervencije su: jedna na gašenju zapaljenog interfona na ulazu u zgradu, na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, na gašenju zapaljenog automobila, na gašenju građevinskog otpada na zgradi, izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stubištu zgrade pojavio dim, obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo te jedna tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju  na gašenju požara od 10:20 do 11:10 sati, u mjestu Bos.Otoka, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašja imala je intervenciju na gašenju deponije i niskog rastinja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Rašidovića, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice općine Novi Travnik imali  su  intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Vodovod, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju od 12:45 do 16:30 sati, u poslovnom objektu veliki Aden u ulici Pašage Gogića, zbog napukle cijevi od vodovoda. Poplavljen je bio objekat, parking i cijela ulica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije  i to:

  • od 19:50 do 20:15 sati, ispomoć nepokretnoj osobi pri transportu u naseljenom mjestu Tasovčići,
  • od 21:04 do 21:50 sati, ispomoć nakon saobračajne nesreće, u mjestu Višići, te
  • od 20:45 do 21:10 sati, obilazak gradske deponije Ada.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 12:16 do 13:30  u Malom polju, na hvatanju zmije u porodićnoj kući.

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu od 12:00 do 17:00 sati zbog najviših dnevnih temperatura zraka između 33 i 38°C.

 

 

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR