Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.04.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:30 do 11:00 sati u Gabeli, gdje je gorio manji dio šume i rastinje,

– od 12:50 do 13:20 sati na gradskoj deponiji Ada, gdje su gorjele gume i otpad,

– od 13:40 do 14:20 sati u Trebižatu, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 15:20 do 15:45 sati u Grabovinama, gdje je gorjelo rastinje,

– od 20:25 do 21:00 sati na gradskoj deponiji Ada, gdje je goro otpad,

– od 21:35 do 22:05 sati u Počitelj polju, gdje je gorio biljni otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 10:45 do 12:05 sati na Zakomu, gdje je gorjela deponija.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju  požara od 18:50 do 20:00 sati na lokalitetu Lise, gdje je gorjela šuma na površini oko 10 000m2. U intervenciji učestvovala 4 vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su sedam intervencija od toga jednu veću i šest manjih intervencija.

Veću intervenciju imali su dana, 12.04.2023. godine u 23:51 sat u ul. Vejsila Čurčića br. 19., Općina Novi Grad, gdje je došlo do požara u podrumu privatne kuće. Požar je lokalizovan u 00:04 sata, a likvidiran u 00:30 sati. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Manje intervencije: jednu na gašenju zapaljene šupe, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedno sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jednu tehničku intervenciju nakon saobraćajnog udesa.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju  požara na lokalitetu Tumare, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju  požara u ul. Branilaca Bosne, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju  požara na lokalitetu Međaša, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Husret Bega Ibrahimpašića P+8/I, gdje je gorio stambeni objekat.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 22:00 sati u mjestu Gudavac, gorjela je trava i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 23:25 do 00:25 sati u mjestu Begove Kafane, gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:40 do 15:00 sati u mjestu Suvaja, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara od 13:58 sati u naselju Prhinje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u Čajdrašu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u ulici Kanal, gdje je gorjelo više kontejnera.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Velika i Mala Bukovica, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

Općina Busovača. Vatrogasci vatrogasnog društva Busovača imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Kaćuni, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara od 03:40 do 04:00 sati u naselju Jardol, gdje je gorio poslovni objekat.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 29, a na Ivan Sedlu 44 , što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 12.04.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna. Kvalitet zraka za dan 12.04.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za regije: Livno, Mostar i Sarajevo zbog povremenih udara vjetra južnog smjera brzine između 40 i 60 km/h.

 

 

                                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR