Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci Vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju u naselju Vesela, gdje je došlo do požara u jednoj od prostorija u obiteljskoj kući. Intervencija na gašenju požara trajala je od 22:35 do 23:50 sati. Požar je ugašen.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 29, a na  Ivan Sedlu 36, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 OSTALO

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Bosansko-podrinjski kanton

 Grad Goražde. Dana 11.05.2023. godine pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice su u vremenskom terminu od 10:51 do 12:20 sati, obavili intervenciju potrage i izvlačenja iz rijeke Drine beživotnog muškog lica 1981.godište, koje je se oko 10,30 sati bacilo (skočilo) u rijeku Drinu sa Mosta žrtava genocide u Srebrenici. Tijelo je pronađeno u mjestu Kopači Novo Goražde RS. U potragu i izvlačenje tijela su bili uključeni pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice, pripadnici MUP BPK Goražde, pripadnici Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde, jedan pripadnik FUCZ kao i građani.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za regije Sarajevo, Mostar i Livno zbog očekivanog udara vjetra između 40 i 50 km/h, kao i za regije Bihać i Tuzlu zbog očekivanih pljuskova sa grmljevinom.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR