Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 14:50 do 15:30 sati, u mjestu Zaliku, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: jedna intervencija na gašenju manjeg požara u haustoru zgrade i dvije tehničke intervencije (sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i otvaranje zaglavljenog prozora na stambenoj zgradi).

 Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio kontejner. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara

 od 19:50 do 21:10 sati, u mjestu Gornji Radišići, gdje je gorjela divlja deponija otpada. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s vozilom.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 10.05.2023 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac dok se na lokalitetima: Živinice, Mobilna i Kalesija ne može  ocijeniti.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Fojnica, Kalesija i gradova Bosanska Krupa, Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su šest eksplozivnih sredstava.

 OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za regije Livno i Mostar zbog mogućih kišnih padavina oko 40 mm / 24h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR