Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice je imala intervenciju kao ispomoć na gašenju požara na deponiji smeća na području općine Banovići u mjestu Čubrić. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je u 17.30 sati imala intervenciju na gašenju požara smeća na deponiji u mjestu Čubirić, naseljue Garići. Na intervenciju izašlo jedno vozilo sa dva vatrogasca. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija je imala intervenciju na gašenju požara na električnim instalacijama na privatnom motornom vozilu u Kalesiji kod pekare Saraj. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požarau mjestu Ljuti Dolac u vremenu od 13:10 do 15:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno 10000m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 18:50 do 19:20 sati na teretnom vagonu kod željezničkog depoa, te
  • od 20:10 do 20:25 sati u Adi gdje je gorio otpadni materijal.

 Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:27 do 13:41 sati gdje je gorjela trava u vojarni Rodoč, te

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 19:30 sati gdje je gorjela trava u Šabančićima.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije i to: gašenje kontejnera sa smećem, te gašenje napuštenog stambenog objekta.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije  i to:

  • od 08:45 do 09:10 sati, ispomoć nepokretnoj osobi pri transportu u naseljenom mjestu Tasovčići,
  • od 17:05 do 21:40 sati  intervencija sa auto ljestvama na zvoniku crkve Svete „Ane“ u naseljenom mjestu Zvirovići, rad na otvorima,
  • od 20:55 do 21:20 sati pomicanje teretnog kamiona u kvaru sa prometnice, te
  • od 20:45 do 21:00 sati obilazak gradske deponije Ada.

 Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

  • od 17:00 do 17:15 sati pilanje drveta u ul.K.Tomislava, te
  • od 18:35 do 19:40 sati otvaranje stana u naselju Zalik.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 12:30 do 13:30 sati prevoz vode u Bagrem.

 

OSTALO

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite i danas se nastavljaju na podršci učesnicima  realizacije “Marša mira”, a vezano za obiljižavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice  “Sigurne zone Ujedinjenih nacija”.

Realizacija ovih aktivnosti provodi se u skladu sa tačkom 2. Zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 12.01.2023. godine, o stavljanju na raspolaganje svih ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta FUCZ  učesnicima “Marša mira”, u vremenu od 07.-11. jula 2023. godine.

 

Tuzlanski kanton

Dana 11.7.2023. godine na području Tuzlanskog kantona u 12 sati bit će oglašen signal za prestanak opasnosti u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

 

Kanton Sarajevo

Dana 10.07.2023 godine u 15:51 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio je informaciju da su se na širem lokalitetu Skakavca izgubile tri osobe (uključujući jednu maloljetnu osobu). Nakon provedenih standardnih procedura Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i angažmana Gorske službe spašavanja- stanica Sarajevo (jedne ekipe), istog dana u 17:58 sati primljena je informacija da su gore navedena lica dospjela u užu gradsku sredinu, čime je i potraga uspješno okončana.

 

BIHAMK

Od ranih jutarnjih sati pojačan je promet putničkih vozila i autobusa na putevima prema Srebrenici.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava srebreničke tragedije, danas je zabranjen saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 tone na svim putevima koji iz smjera Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode prema Srebrenici.

Danas je na snazi i zabrana prevoza eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Također, ova zabrana je na snazi i na putevima: Drinjača-Konjević Polje-Milići, Vlasenica-Luke, Konjević Polje-Bratunac, Drinjača-Bratunac-Srebrenica i Srebrenica-Zeleni Jadar.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, zbog očekivane visoke temperature zraka. Najviša dnevna temperatura  zraka između 32 i 36°C.

Također je izdat i Narandžasti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i hercegovinu za dane 12. i 13.07.2023. godine od 12:00h do 17:00h zbog najviših dnevnnih temperatura zraka koje će se kretati većinom između 33 i 38°C.

 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac 13; Bugojno i Srebrenica 15; Bjelašnica, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 16; Sarajevo 17; Drvar, Livno i Zenica 18; Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 19; Banja Luka i Bihać 20; Prijedor, Stolac i Trebinje 21; Bijeljina 22; Mostar 23; Gradačac i Neum 24°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR