Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Svilena bašta, gdje je gorio stajnjak.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u blizini Osnovne škole, gdje je gorio automobil.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog jučer je imala dvije intervencije na gašenju požara otvorenog prostora i to:

– od 16.:00 do 17:10 sati u Vitini, gdje je  gorio otpad i smeće na divljem odlagalištu, gdje je opožarena manja površina oko 0.5 duluma suhe trave i otpada. U intervenciji učestvovala su dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom, te

– od 23:00 do 00:10 sati, u mjestu  Veljacima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom. Opožareno je oko dva duluma trave i niskog rastinja.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:50 do 08:30 sati, u Adi gdje je gorjelo rastinje,

– od 10:10 do 10:45 sati, na Tresani gdje je gorio biljni otpad,

– od 19:30 do 20:15 sati, na Bivolje brdo gdje je gorio biljni otpad,

– od 20:00 do 20:15 sati, u Bobanovo naselje gdje je gorjela šuma, te

– od 20:45 do 21:15 sati, u Grabovinama gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to.

– od 12:35 do 13:40 sati, u Hodbini gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 22:25 do 23:20 sati, na Bišću Polju gdje je gorio otpad, te

– od 23:04 do 23:44 sati, u Željuši gdje je gorio otpad.

Općina ČitlukVatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara

od 06:20 do 08:30 sati, u Čalićima.gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:00 sati, na Šljunkari gdje je gorio kontejner.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:20 do 14:20 sati, u Orahovici gdje je gorjelo smeće.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Na području grada Bihaća vatrogasna jedinica Bihać imala je dvije intervencije i to:

– u mjestu Privilica na gašenju požara trave i niskog rastinja, te

– u ul Irfana Ljubijankića na gašenju zapaljenog  automobila.

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog automobila i dvije tehničke intervencije (jedna sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jedna na otvaranju zaglavljenih vrata).

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

  Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin. Od 22:30 do 00:30 sati, u prekidu je bio DV 10kV Vidovska.

OSTALO

 Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 Federalna uprava civilne zaštite i ove godine stavila je na raspolaganje ljudske i materijalne  kapacitete za podršku učesnicima trodnevnog “Marša mira”, koji će od Nezuka do Potočara prepješačiti trasu dugu 100 kilometara.

Pripadnici FUCZ uspostavili su šatorske kampove na lokacijama: sela Liplje u općini Zvornik  te lokacijama Ljeljen Do, Mravinjci – Konjević Polje i Potočari – Srebrenica. Duž cijele trase,  postavili su punktove sa cisternama vode, te će na nekoliko lokacija pružat dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i hranom. U slučaju potrebe, iznemoglim učesnicima „ Marša mira“, bit će na raspolaganju i medicinari sa vozilima FUCZ.

Na posljednjoj dionici koja je duga 20-tak kilometara i završava u Potočarima učesnici će proći i Kameničko brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je zarobljeno. Zbog zahtjevnog terena trase Kameničko brdo – Ravni Buljim, na ovoj lokaciji nalazit će se i spasilački timovi FUCZ i GSS-a Federacije BiH.

Ovogodišnji “Marš mira” održava se devetnaesti put i jedna je od najznačajnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, kojom se odaje počast žrtvama genocida koje su ubijene u julu 1995. godine.

 Tuzlanski kanton

Dana 9.7.2023 na lokalitetu  Konjuh planine u reonu izletišta „Zlaća“ koja pripada dijelom Gradu Živinice, dvije osobe vozeći se četverotočkašem sletili su u kanjon rijeke Zlaće. Jedno lice je smrtno stradalo dok je drugo zadobilo teže tjelesne povrede i nalazi se na liječenju u UKC Tuzla. Na izvlačenju unesrećenih bili su angažovani pripadnici GSS Tuzla.

BIHAMK

Danas i sutra zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Također, ova zabrana bit će na snazi i na putnim pravcima: Drinjača-Konjević Polje-Milići, Vlasenica-Luke, Konjević Polje-Bratunac, Drinjača-Bratunac-Srebrenica i Srebrenica-Zeleni Jadar.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, zbog očekivane visoke temperature zraka. Najviša dnevna temperatura  zraka između 30 i 36°C.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 10; Bugojno 14; Ivan Sedlo 15; Sarajevo i Široki Brijeg 16; Drvar 17; Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 18; Banja Luka, Bihać i Sanski Most 19; Bijeljina 20; Gradačac i Trebinje 22; Stolac 23; Mostar i Neum 25°C.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR