Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         506 (pripremno stanje), jučer 526,

Bosanski Šamac…………………………          342 (normalno stanje), jučer 356,

Orašje…………………………………….           567 (normalno stanje), jučer 577.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,66 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 12,00 m3/s.

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 23:37 do 01:00 sati, kod Aluminijskog kombinata, gdje je gorio otpad.

 Zapadno-hercegovački kanton

 Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Drinovci, gdje je gorjela plinska boca nakon čega je pričinjena manja materijalna šteta.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Sarajevska, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa).

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u selu Bradve, gdje je gorjela elektro instalacija u privatnom stambenom objektu.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, dvije tehničke intervencije (jednu na otvaranju vrata stana i jednu asistenciju nakon saobraćajnog udesa) i dva obezbjeđenja (jedno sportskog događaja i jedno javnog skupa).

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja: Livno, Sarajevo i Tuzlu, zbog formiranja sniježnog pokrivača 5-10 centimetara na planinama.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR